Sefii Lukoil, Gazprom Neft, Tatneft, Novatek si Surgutneftegaz s-au intalnit miercuri cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, si au decis sa sprijine propunerile de reducere a productiei de titei, in conditiile in care Rusia se pregateste sa finalizeze sambata acordul cu Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si cu alte tari producatoare, transmite Reuters. 

 

Alexander Novak intentioneaza sa mearga pe 10 decembrie la Viena, unde principalele tari producatoare de petrol vor incerca sa finalizeze un acord cu privire la reducerea ofertei mondiale de titei. 

 

"Toate companiile au sprijinit propunerile noastre de plafonare a productiei de titei", a afirmat Olga Golant, purtator de cuvant al Ministerului Energiei. 

 

Vagit Alekperov, directorul general al Lukoil, al doilea producator de titei din Rusia, a afirmat ca inca nu a fost luata nicio decizie privind modul in care va fi redusa productia. Ministerul Energiei nu a emis recomandari privind cotele de reduceri, a precizat seful Lukoil, companie prezenta si in Romania. 

 

Saptamana trecuta, ministrul rus al Energiei declara ca toate companiile isi vor reduce productia in mod egal, dar nu a oferit amanunte suplimentare. 

 

Conform agentiei EFE, Kremlinul a explicat ca presedintele rus, Vladimir Putin, s-a consultat cu principalele companii petroliere inainte de a aproba acordul de reducere a productiei de petrol. 

 

"Cresterea preturilor petrolului (...) va aduce venituri in plus, atat la bugetul national, cat si la cel al companiilor petroliere", a spus Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului. 

 

Ministrul rus al Energiei declara, saptamana trecuta, ca toate companiile isi vor reduce productia in mod egal, dar nu a oferit amanunte suplimentare. 

 

Saptamana trecuta, statele membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, in frunte cu Arabia Saudita, au ajuns la un acord pentru a-si reduce productia cu 1,2 milioane barili pe zi incepand din luna ianuarie 2017, aceasta urmand sa fie prima scadere a productiei decisa de OPEC in ultimii opt ani. 

 

Rusia, tara care nu este membra a OPEC, dar care alaturi de Arabia Saudita si SUA reprezinta unul dintre principalii producatori de petrol ai planetei, a anuntat ca este gata sa isi reduca propria productie de titei cu 300.000 de barili pe zi, adica jumatate din scaderea ceruta de OPEC pentru toate tarile producatoare care nu sunt membre ale cartelului. 

 

Moscova este interesata de cresterea pretului la petrol, produs care asigura o mare parte din veniturile sale bugetare. In ultimii doi ani, prabusirea pretului la petrol si sanctiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina au afectat economia ruseasca. In plus, o reducere a productiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativa pentru Rusia, in conditiile in care, in toamna, productia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietica, de 11,2 milioane barili pe zi. 

 

Separat, ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev, a declarat, marti, ca va participa la reuniunea de sambata de la Viena, dar nu a promis, anticipat, o reducere a productiei. 

 

"Nu suntem cel mai important producator de petrol din afara OPEC. Vom astepta sa vedem care este pozitia partenerilor nostri", a spus Bozumbayev. 

 

Producatorii din afara OPEC ar urma sa isi reduca productia lor combinata cu 600.000 de barili pe zi, iar jumatate din scadere ar urma sa fie asigurata de Rusia.