Acest contract ruso-ungar in valoare de 12 miliarde de euro, din care 80% trebuia pana in prezent sa fie finantat de Moscova, face obiectul unei anchete a Comisiei Europene, ceea ce a impiedicat demararea constructiei.

“Suntem gata sa finantam (proiectul) 100%”, a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa cu Viktor Orban in parlamentul ungar. 'Insa atunci termenii acordului trebuie modificati', a adaugat el, fara sa faca alte precizari.

Comisia Europeana a deschis la sfarsitul lui 2015 o ancheta aprofundata pentru a vedea daca acest proiect, atribuit fara cerere de oferta, este viabil economic si conform regulilor existente in materie de concurenta. Pentru Kremlin, sunt numai "sicane gratuite", a afirmat consilierul presedintelui rus, Iuri Usakov, in ajunul vizitei lui Putin.

“Suntem convinsi ca acordurile noastre respecta pe deplin normele UE”, a dat asigurari la randul sau Viktor Orban, estimand ca 'cele mai multe obstacole' care impiedica realizarea acestui proiect au fost deja depasite. 'O revizuire a acordului nu este pe ordinea de zi' pentru Ungaria, a insistat el.

Lucrarile la centrala de la Paks urmeaza sa inceapa in 2018 si primul reactor va intra in functiune in 2023.