Moneda Rusiei a ajuns la  85,390 ruble/dolar, dupa ce mircuri a scazut cu 1,8%, la 80,156 ruble pentru un dolar, depasind precedentul nivel minim record din 16 decembrie 2014, care a fortat Banca Centrala a Rusiei sa majoreze de urgenta rata dobanzii.

De asemenea, euro s-a apreciat miercuri semnificativ, ajungand la peste 87 de ruble.  

Revenirea Iranului pe piata titeiului si turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului titeiului.

Saptamana aceasta, pretul barilului de petrol Brent a scazut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.  

Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi.

In ultimele 12 luni, pretul barilului de titei a scazut cu aproximativ 41%, la 28,15 dolari, ceea ce reduce semnificativ veniturile Rusiei si posibilitatea iesirii tarii din recesiune.  

"Nivelul de 80 de ruble pentru un dolar pare optimist tinand cont de actualul pret al titeiului. Petrolul este la un nivel scazut record si nu exclud o depreciere suplimentara a rublei la inceputul lunii viitoare, dupa ce investitorii vor intelege ca pretul barilului de titei va ramane scazut", a apreciat analistulAlexei Egorov, de la PAO Promsvyazbank in Moscova. 

Rusia ar putea vinde 20% din Rosneft pentru a acoperi deficitul bugetar

Guvernul rus se gandeste sa vanda un pachet de 19,5% din actiunile pe care le detine la gigantul petrolier pentru a compensa astfel scaderea veniturilor la buget in urma prabusirii pretului titeiului, a declarat sambata ministrul de finante, Anton Siluanov.

El a avertizat ca, la actualul pret al petrolului, veniturile la bugetul Rusiei vor fi cu peste 3.000 de miliarde de ruble (38,6 miliarde dolari) mai mici decat se preconiza in momentul constructiei bugetului.  

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, o problema pentru Rusia care realizeaza jumatate din venituri din exporturile de petrol si gaze naturale.

Bugetul Rusiei pe 2016 a fost calculat pe baza unui pret al barilului de titei Urals de 50 de dolari, insa vineri titeiul rusesc se tranzactiona pentru 27 de dolari/baril.  

"In consecinta, exista o diferenta dubla, iar pentru veniturile la buget aceasta diferenta inseamna un minus de peste 3.000 de miliarde de ruble", a explicat Siluanov.

"Este momentul sa luam o decizie pentru a face rost de bani. In prima etapa, vorbim de un pachet de actiuni pe care intentionam sa il vindem de cativa ani, adica 19,% din Rosneft", a adaugat oficialul rus.  

Guvernul rus detine 70% din actiunile Rosneft, companie responsabila pentru 40% din productia de petrol a Rusiei.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anuntat saptaman trecuta ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei prin care trece Rusia.Anterior, guvernul a aprobat un plan prin care se solicita tuturor departamentelor reducerea cheltuielilor cu aproximativ 10%, repetand o politica pe care a impus-o si in 2015. 

Rusia spune ca este putin probabil sa colaboreze cu OPEC pentru o reducere coordonata a productiei de petrol

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat ca o reducere coordonata a productiei de petrol impreuna cu OPEC, in ideea de a sustine pretul scazut al titeiului, este putin probabila si, chiar daca s-ar putea realiza o astfel de coordonare, ar fi ineficienta, informeaza Reuters.  

Preturile petrolului sunt in coborare de peste un an si jumatate, din cauza excesului de oferta de pe piata.

"Din punctul nostru de vedere, este putin probabil ca toate tarile din cadrul OPEC sa ajunga la un acord cu privire la reduceri de productie, cu atat mai putin in cazul tarilor care nu fac parte din OPEC. Astfel de consultari s-au derulat in ultimul an si jumatate...Insa vedem cum in 2015 tari precum Arabia Saudita si-a majorat productia totala de petrol cu 1,5 milioane barili pe zi", a declarat Novak intr-un interviu acordat RBC TV, saptamana trecuta.

In plus, ministrul rus a apreciat ca orice eforturi coordonate destinate reducerii productiei de petrol "ar fi ineficiente" deoarece echilibrul pietei depinde in principal de productia de petrol de sist din SUA.