S&P a coborat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si moneda locala ale Japoniei, de la A-1 plus pana la A-1, 

"Credem ca probabilitatea unei reveniri economice in Japonia suficient de puternica pentru a restabili sprijinul economic pentru credibilitatea ratingului de tara conform cu estimarea noastra anterioara s-a diminuat. In pofida unor promisiuni initiale, strategia de relansare economica a Guvernului nu va putea inversa aceasta deteriorare in urmatorii 2-3 ani", apreciaza analistii S&P. 

Ratingul Japoniei tine cont de pozitia externa puternica a tarii, de economia relativ prospera si diversificata, de stabilitatea politica si sistemul financiar stabil, precum si de pozitia fiscala foarte slaba pe care imbatranirea populatiei si deflatia persistenta o vor exacerba. 

Perspectiva stabila asociata ratingului pe termen lung al Japoniei reflecta estimarile S&P, potrivit carora cresterea modesta si stabilizarea preturilor vor incetini o crestere a gradului de indatorare a guvernului in urmatorii doi ani si, eventual, o va stabiliza. 

Agentia subliniaza ca ar putea majora ratingul Japoniei, in cazul unor imbunatatiri semnificative ale performantelor fiscale. Dar S&P ar putea si retrograda din nou tara, pe fondul semnalelor ca povara datoriei guvernamentale ar putea creste mai mult decat se estimeaza in prezent.