Pe baza nominala, salariile au crescut anul trecut in medie cu 2,7%, in timp ce rata anuala a inflatiei s-a situat la 0,3%. In 2014, salariile reale au crescut cu 1,4%. Majorarea salariilor sprijina consumul, care devine principalul motor de crestere al economiei germane.

Destatis a anuntat recent ca inca nu a putut cuantifica impactul deplin al introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe ora in Germania, de la 1 ianuarie 2015. Datele arata ca "plata angajatilor cu salarii sub medie a inregistrat o crestere nominala", apreciaza Destatis.

Majorarea salariilor se datoreaza situatiei favorabile a economiei si a pietei muncii, aproape 43 de milioane de germani avand un loc de munca in 2015. Rata somajului in Germania este printre cele mai scazute din UE.

Cresterea economiei germane a accelerat in 2015, in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin, datorita nivelului scazut record al somajului, cresterii salariilor, declinului pretului la titei si a politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% in 2014, a anuntat recent Oficiul Federal de Statistica (Destatis). Avansul economiei germane in 2015 a fost in linie cu estimarile analistilor si ale Guvernului de la Berlin.

Pe de alta parte, insa, viitorul nu arata bine nici macar pentru cea mai mare economie a Europei. Consiliul inteleptilor din Germania - alcatuit din cei mai buni economisti ai tarii care sfatuiesc Guvernul de la Berlin - au revizuit in scadere estimarile privind evolutia celei mai mari economii europene in 2016, din cauza "mediului extern mai slab", si nu se asteapta la o imbunatatire semnificativa in 2017.

Intr-un raport special publicat miercuri, "cei cinci intelepti ai economiei", care consiliaza de peste 50 de ani Executivul german, au estimat ca PIB-ul Germaniei va inregistra anul acesta un avans de 1,5% (fata de 1,6% previzionat anterior), urmat de o expansiune de 1,6% in 2017.

Incertitudinile privind previziunile economice, in special in China si alte state emergente importante, si turbulentele financiare pe plan global i-au determinat pe consilieri sa-si reduca estimarile privind evolutia economiei mondiale.