Criza economica are anumite consecinte, chiar si in randul saltimbancilor. Compania Cirque du Soleil a anuntat miercuri ca va suprima pana la 400 de posturi - cele mai multe de la sediul sau din Montréal -, din cauza ratei de schimb a dolarului canadian, a crizei economice mondiale si a cresterii costurilor de productie pentru spectacolele sale.

Infiintata in anii 1980 de Guy Laliberté, trupa Cirque du Soleil a cunoscut o ascensiune incredibila, devenind una dintre cele mai mari intreprinderi de spectacole din lume. Cu aproape 5.000 de salariati dintre care 1.300 sunt artisti, compania canadiana a avut o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari in anul 2011.

De atunci insa, trei spectacole - ale caror titluri nu au fost dezvaluite de Renée-Claude Ménard, directoarea de relatii publice a acestei multinationale din industria de divertisment - au mers "mai putin bine decat se prevedea", "din motive diferite".

Renée-Claude Ménard a dezmintit intr-o conferinta de presa informatia potrivit careia Cirque du Soleil s-ar afla "in criza", dar a recunoscut ca anul 2012 a fost primul din istoria companiei in care firma canadiana nu a obtinut profit. In anul precedent, profitul companiei a fost de 250 de milioane de dolari.

Cele 400 de locuri de munca vor fi suprimate din toate segmentele companiei si vor fi anuntate pana la sfarsitul lunii martie. Ele se adauga celor 50 de locuri de munca suprimate inainte de Craciun.

Aceeasi purtatoare de cuvant a spus ca modelul de afaceri al companiei Cirque du Soleil a evoluat foarte mult in ultimii cinci ani, adaugand ca anumiti parteneri din Las Vegas nu s-au mai aratat dispusi sa participe la impartirea costurilor de productie si ca firma canadiana se afla deja in cautarea altor parteneri.

Dupa o perioada de "crestere frenetica", compania canadiana a ajuns la maturitate si intentioneaza sa ramana la nivelul de 20 de show-uri pe care le produce in prezent. Ea doreste sa isi reduca foarte mult costurile, care reprezinta circa 50 de milioane de dolari pe spectacol, pentru a ajunge la un prag de cheltuieli de productie de 25 de milioane de dolari sau 30 de milioane de dolari.

Pornind de la un grup de 20 de artisti de strada, la inceputurile sale din 1984, Cirque du Soleil este in prezent o importanta organizatie cu sediul in Québec, ce ofera divertisment de inalta tinuta artistica. Compania are 5.000 de angajati, incluzand mai mult de 1.300 de artisti din aproape 50 de tari diferite. Peste 100 de milioane de spectatori din aproape 300 de orase de pe sase continente s-au lasat uimiti si incantati pana in prezent de Cirque du Soleil.

Compania Cirque du Soleil a sustinut noua spectacole la Bucuresti, in februarie 2012, si va reveni in Romania anul acesta, pentru o serie de spectacole din seria "Alegria", care vor avea loc zilnic, in perioada 5 - 8 septembrie, in Pavilionul Central Romexpo din Capitala.