EUobserver scrie ca Traian Basescu s-a opus invaziei militare in Libia, iar Nicolas Sarkozy s-a infuriat. A fost singurul lider european care a sustinut o interventie militara, la recentul summit al Uniunii de la Bruxelles.

Intr-o mare de voci, care spera ca baia de sange din Libia va fi oprita pe cale pasnica, un singur om a cerut invazia militara contra regimului Ghaddafi - Nicolas Sarkozy. Presedintele Romaniei si-a exercitat dreptul de VETO alaturi de ceilalti lideri europeni.

"In acest moment, Romania nu sustine o solutie militara in Libia. Repet, Romania nu sustine un asemenea demers. Consideram ca poate fi o eroare politica majora." - a declarat presedintele Traian Basescu.

Pozitia transanta a Romaniei l-a scos din minti pe Nicolas Sarkozy - scriu ziaristii de la EUobserver. Liderul de la Paris a avut o reactie furioasa, aplanata de cancelarul german Angela Merkel.

In 2006, Traian Basescu i-a facut o vizita lui Ghaddafi la Tripoli, iar un an mai tarziu Sarkozy l-a invitat pe acelasi Ghaddafi la Paris.

Ca urmare a opozitiei majoritatii statelor membre, Consiliul European nu a aprobat solicitarea Frantei privind interventia militara in Libia. Pozitia similara cu cea a Romaniei, exprimata si de Bulgaria, impotriva interventiei militare, i-a facut pe cei prezenti la reuniune sa afirme ca acestea sunt efecte ale opozitiei Frantei fata de aspiratiile de aderare ale celor doua state la Spatiul Schengen.

Cearta dintre presedintii francez si roman este continuarea conflictului public pe care cei doi l-au avut, in noiembrie anul trecut, la Lisabona. Daca acum, Angela Merkel a fost cea care a aplanat scandalul, atunci Basescu ar fi apelat la medierea premierului italian Silvio Berlusconi.

Citeste si:

Sarkozy i-a taiat-o scurt lui Basescu la Summitul NATO! VIDEO!