Caderea burselor in China la inceputul anului a transmis o unda de soc pe pietele financiare internationale, antrenand o scadere si mai pronuntata a cotatiilor barilului de petrol Brent. Acestea au ajuns acum la 32 de dolari, de la 45 cat erau cu o luna in urma, in conditiile in care la jumatatea anului 2014 aceste cotatii erau in jur de 100 de dolari, transmite Agerpres.

Industria petroliera aduce jumatate din veniturile la bugetul Rusiei si contribuie cu 40% la exporturi. Prin urmare, scaderea continua a pretului petrolului si efectele sanctiunilor internationale asupra Moscovei creeaza o situatie si mai dificila pentru Putin. 

In 2016, salariile functionarilor publici vor fi inghetate pentru al treilea an consecutiv, pensiile vor creste mai putin decat inflatia, iar bunurile din import si vacantele in strainatate vor deveni mai scumpe.

Unii analisti fac o paralela intre actuala situatie economica a Rusiei si criza financiara din 1998, cand rubla a pierdut trei sferturi din valoare.  

Deocamdata guvernul rus a reusit sa impiedice o devalorizare masiva a rublei, apeland la cresterea ratei dobanzii.

Rubla a scazut fata de dolar cu numai 2% saptamana trecuta, cursul de schimb fiind de circa 75 de ruble pentru un dolar.

Totusi, prognozele indica o crestere a inflatiei si agravarea recesiunii.

Bugetul Rusiei pe 2016 este construit luand in calcul un pret al barilului de petrol de 50 de dolari, iar deficitul bugetar estimat in aceste conditii este de 3% din PIB. Dar in cazul celui mai pesimist scenariu, bazat pe o scadere a pretului barilului de petrol sub pragul de 30 de dolari, rezervele valutare, care la inceputul lunii decembrie erau de circa 130 de miliarde de dolari, s-ar epuiza in putin mai mult de un an, fapt care in plus ar creste deficitul bugetar la cel putin 5% din PIB.  

Presedintele Putin ar putea lua in calcul si imprumuturi de pe pietele internationale ori privatizarea unor companii, dar viabilitatea acestor masuri este indoielnica, avand in vedere costurile ridicate ale imprumuturilor si interesul scazut al investitorilor straini pentru o piata afectata de sanctiuni internationale.  

Prin urmare, daca pretul barilului de petrol pe pietele internationale nu va creste, singura optiune a liderului de la Kremlin va fi sa reduca si mai mult cheltuielile bugetare, decizie ce ar agrava recesiunea, el riscand in plus sa-si vada diminuata cota de popularitate cu doi ani inainte de alegeri.