Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat în Germania, a anunţat consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

"Nord Stream 2 AG a demarat lucrările offshore pregătitoare pentru amplasarea ulterioară a conductelor în golful Greifswald" de pe coasta Mării Baltice, a anunţat marţi consorţiul responsabil pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2. "Toate lucrările sunt executate pe baza aprobărilor eliberate pentru construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Germaniei", se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, au început lucrările pregătitoare şi în Finlanda ca urmare a aprobărilor emise de autorităţile finlandeze, precizează comunicatul.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.

Adjunctul ministrului polonez de Externe, Konrad Szymanski, a apreciat marţi că gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui construit pentru că va prejudicia Uniunea Europeană şi Ucraina. Potrivit oficialului polonez, după ce Nord Stream 2 va intra în funcţiune, iar Gazprom va avea capacitatea tehnică de a-şi deservi clienţii din Europa Occidentală fără a recurge la reţeaua de gazoducte din Ucraina, orice tranzacţie va depinde de bunăvoinţa Rusiei, ceea ce nu constituie o garanţie fermă.

În replică, Gazprom justifică construcţia gazoductului Nord Stream 2 prin preconizata creştere a cererii europene de gaze naturale în anii următori.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Polonia dă în judecată Gazprom și companiile implicate în proiect

Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor (UOKIK) a anunţat, însă, miercuri că a acţionat în instanţă Gazprom şi cinci companii europene responsabile pentru finanţarea planificatului gazoduct Nord Stream-2 pentru potenţiala încălcare a reglementărilor anti-monopol.

Autorităţile de la Varşovia susţin că Nord Stream 2 reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei şi va întări poziţia deja dominantă a Gazprom pe piaţă.

În 2016, UOKIK a apreciat că proiectul Nord Stream 2 va submina concurenţa şi nu a fost de acord cu societatea mixtă între Gazprom şi partenerii săi europeni.

În urmă cu doi ani, companiile care urmau să construiască Nord Stream 2 nu au primit acordul pentru tranzacţie. Din păcate, entităţile au decis să finanţeze proiectul în pofida obiecţiilor UOKIK, ceea ce ar putea constitui o încălcare a reglementărilor anti-monopol şi de aceea dăm în judecată Gazprom şi alte cinci entităţi, a informat Oficiul polonez pentru protecţia concurenţei şi consumatorilor.

Proiectul Nord Stream-2, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania. Însă, statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că proiectul Nord Stream-2 ar creşte dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul acesteia în criza din Ucraina. Restricţiile au vizat persoanele fizice din Rusia, precum şi sectorul energiei şi cel bancar, limitând accesul acestora la finanţarea globală.

În schimb, Gazprom a anunţat că proiectul Nord Stream-2 va continua, indiferent de sancţiunile occidentale. Grupul rus va furniza jumătate din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro vizând construirea gazoductului Nord Stream-2.