Publicatiile TT, Expressen si Svenska Dagbladet au scris ca mai multe partide din Parlamentul suedez – Moderatii, Partidul de Centru si Partidul de Stanga - iau in calcul posibilitatea de a cere o motiune de cenzura vizand ministrii implicati in scandal.

Premierul suedez Stefan Lofven a declarat ca Guvernul sau incearca sa protejeze informatiile confidentiale si sa minimalizeze impactul unui contract de externalizare in IT, care ar fi putut permite unor puteri straine sa acceseze date secrete.

Administratia sa va ancheta acordul incheiat de Agentia suedeza de Transport, dupa ce informatii clasificate din registrele si sistemele sale au fost administrate ilegal, a spus Lofven intr-o conferinta de presa organizata luni la Stockholm.

De asemenea, Guvernul intentioneaza sa inaspreasca regulile existente pentru externalizare.

Premierul a descris incidentul drept „grav” si a subliniat ca Guvernul isi ia angajamentul sa se asigure ca oamenii “sunt siguri ca informatiile lor personale si alte informatii sensibile sunt administrate corect”.

Agentia suedeza de Transport, care in 2015 a externalizat operatiunile IT catre IBM, a fost criticata pentru ca a ignorat avertismentele Serviciului suedez de Securitate.

Mai mult, agentia a ocolit regulile pentru a externaliza contractul, in conditiile in care IBM a folosit programatori din Romania si Cehia. Astfel, persoane neautorizate ar fi avut acces la datele din registrul permiselor de conducere.

Mai mult, sambata presa a scris ca risca sa fie compromisa si securitatea unor informatii despre personalul si vehiculele militare, despre planurile de aparare si de urgenta.

Micael Byden, comandantul suprem al fortelor armate suedeze, a declarat luni ca, desi riscul ca informatii confidentiale sa ajunga in mainile gresite a fost mare, situatia poate fi tinuta sub control. “Acesta este un incident grav. Dar, tinand cont de ceea ce stim acum, nu a avut un impact semnificativ asupra capacitatilor noastre operationale totale”, a adaugat el.

Dezvaluirile submineaza Guvernul, iar Lofven incearca in prezent sa limiteze impactul, inainte de alegerile de anul viitor.

Suedia a inlocuit-o pe directoarea generala a Agentiei de Transport, Maria Agren. De asemenea, ea a fost amendata de procurori cu aproximativ 7300 de euro, pentru ca a administrat informatii confidentiale in mod neglijent.

Scandalul ridica semne de intrebare si in legatura cu rolul jucat de ministrul Infrastructurii, Anna Johansson, ministrul pentru Afaceri Interne, Anders Ygeman, si ministrul Apararii, Peter Hultqvist.

Lofven a declarat luni ca a fost informat despre posibila scurgere de informatii in ianuarie, mult mai tarziu decat o parte dintre ministrii sai. Astfel, Hultqvist si Ygeman stiau inca din 2016, iar ministrul Justitiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Intrebat daca are inca incredere in membrii Cabinetului, Lofven a declarat ca ar fi vrut sa fie informat mai devreme, dar a dat asigurari ca are inca incredere deplina in toti ministrii sai. Cu toate acestea, Guvernul va revizui politicile interne privind informatiile, a precizat el.