Invitat saptamana aceasta la o emisiune a postului austriac ORF III, Juncker a declarat ca nu vrea sa vada forte politice extremiste ajunse la putere in Grecia.

Intrebat despre partidul Syriza (stanga radicala), Jean-Claude Juncker a spus ca nu vrea sa se refere la vreo formatiune in mod special. 

"Dar as prefera ca Grecia sa fie guvernata de oameni care sa aiba inima pentru cei saraci, care sunt numerosi, dar care sa inteleaga si procesul politic european. As prefera sa vad fete cunoscute in ianuarie", a afirmat presedintele Comisiei Europene. 

Insa declaratiile au atras replici vehemente in Grecia. 

"Cercurile conservatoare din Europa sa nu isi faca iluzii: cetatenii greci nu se tem si nu vor fi luati ostatici", a reactionat Alexis Tsipras, liderul Syriza, cu ocazia unei reuniuni a formatiunii de extrema-stanga desfasurata in Creta. 

"Este vorba de o provocare la adresa Greciei", a declarat sambata Panos Skourletis, purtatorul de cuvant al Syriza, principalul partid de opozitie.

"Este o ingerinta grosolana in dezbaterea politica din Grecia", in contextul profilarii posibilitatii alegerilor anticipate la inceputul anului 2015, a adaugat Skourletis. 

"Juncker voteza cu Samaras", titreaza sambata cotidianul Avghi, apropiat de formatiunea Syriza.

George Katrougalos, eurodeputat Syriza, a cerut demisia lui Jean-Claude Juncker. 

Premierul conservator grec Antonis Samaras a avansat votul in Parlament pentru desemnarea presedintelui Greciei. In cazul unui esec in alegerea presedintelui, exista riscul convocarii legislativelor anticipate, care ar putea propulsa la putere partidul radical Syriza.