O adevarata munca de Hercule, potrivit lui Eoin Ryan de la cabinetul IHS Global Insight, care, fara suprize, se va incheia cu nominalizarea fostului comisar european Mario Monti, duminica sau luni.

"Misiunea sa va fi aceea de a redresa o economie slaba din punct de vedere structural, de a se asigura ca Italia supravietuieste pe pietele financiare si in zona euro si de a revitaliza reformele, aflate intr-un punct mort, promise UE si FMI", insista el.

Daca perspectiva nominalizarii sale a adus putin optimism, pietele rezista afluxului si viitorul presedinte al Consiliului va trebui sa "treaca proba faptelor", avertizeaza Giuliano Noci, profesor de economie la MIP, scoala de comert a Universitațti Politehnice din Milano.

Parlamentul a acceptat sambata, inainte de demisia lui Berlusconi, primele masuri anticriza promise pentru reducerea colosalei datorii (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la suta din PIB) si pentru relansarea cresterii economice dar acestea nu raspund decat partial urgentei situatiei, afirma Noci.

"Mario Monti va trebui, prin urmare, sa indeplineasca rapid trei reforme importante deoarece investitorii au nevoie de ceva puternic" in timp ce nivelul de imprumut al Italiei a atins in aceasta saptamana o valoare nesustenabila, adauga Tito Boeri de la Universitatea Bocconi din Milano.

Unul dintre primele santiere de lucru ar urma sa fie reforma sistemului de pensii. Monti va trebui cu siguranta sa rezolve si problemele bugetare, asa cum cere UE, care supravegheaza Italia impreuna cu FMI si BCE.

O alta reforma-cheie este cea a pietei muncii, o problema stringenta deoarece toate sindicatele au amenintat cu greva impotriva unui proiect de facilitare a concedierilor.