Planurile liderului venezuelean Hugo Chavez sunt sa transfere rezervele de 6,3 miliarde de dolari cash, pe care le tine acum intr-o banca din Basel, Elvetia, si in Barclays Bank din London in banci din Rusia, China si Brazilia, ale caror nume nu au fost dezvaluite.

Venezuela mai are, de asemenea, 211 tone de aur si alte bunuri de valoare de 11 miliarde de dolari, pe care liderul de la Caracas vrea sa le aduca in tara, in banca centrala, unde guvernul mai are 154 de tone de aur brut, se arata intr-un document prezentat de Wall Street Journal.

Oficialii venezueleni sunt extrem de secretosi cu privire la aceste transferuri, ministrul de finante precizand ca nu face niciun comentarriu si ca nu este autorizat sa vorbeasca despre acest lucru.

Anterior, insa, oficialii de la Caracas criticasera dependent Venezuelei fata de dolar. Ministrul afacerilor externe, Nicolas Maduro, a declarat ca sistemul financiar al lumii care se bazeaza pe dolar “a intrat intr-o criza a incertitudinii”. “Planuim sa construim un nou sistem monetaryinternational, in special in America de Sud, pentru a ne proteja in aceasta situatie”, a spus acesta.

Banca Angliei a primit recent o cerere din partea guvernului venezuelean privind transferul a 99 de tone de aur pe care Caracasul il tine in banca, a declarat o sursa din interior.

Atat reprezentantii bancilor din Anglia, cat si cei din Elvetia, au refuzat sa comenteze.

Analistii sustin, insa, ca aceste transferuri nu au sens, in conditiile in care Venezuela isi muta banii din banci sigure si din tari puternice, in tari ale caror monede (rubla ruseasca sau yuan-ul chinezesc) nu sunt monede de rezerva.

Este un mare risc”, spune Jose Guerra, fostul sef la bancii centrale din Venezuela, care a adaugat ca documentele prezentate de WSJ sunt oficiale.