In replica, avocatul lui Christine Lagarde a anuntat ca va depune un recurs la Curtea de Casatie la decizia trimiterii in judecata a fostului ministru al economiei.

"Este o surpriza totala. Mi se pare evident ca trebuie formulat un recurs. Il vom depune in zilele care urmeaza", a declarat Yves Repiquet, avocatul lui Christine Lagarde.  

In august anul trecut, Christine Lagarde a fost inculpata in Franta pentru "neglijenta", pentru rolul sau presupus intr-un caz controversat de arbitraj in favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul suferit in urma vanzarii companiei Adidas.  

Parchetul francez a recomandat neinceperea urmaririi penale, insa magistratii CJR - singura instanta abilitata sa ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise in timpul mandatului lor - nu au dau curs recomandarilor procurorului.  

Consiliul de Administratie al FMI "continua sa aiba incredere in capacitatile directorului general de a-si asuma in mod eficient functiile", a declarat purtatorul de cuvant al Fondului, Gerry Rice.  

Trimiterea in judecata ar putea avea consecinte serioase pentru viitorul lui Lagarde in fruntea Fondului Monetar International.

Actualul ei mandat de cinci ani expira in iulie anul viitor, iar la reuniunea anuala a Fondului care a avut loc in octombrie la Lima (Peru), Lagarde a declarat ca este dispusa pentru un al doilea mandat.  

Litigiul dintre omul de afaceri Bernard Tapie si Credit Lyonnais se refera la o tranzactie ce a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut catre banca franceza participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas.

Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie, sustinand ca a fost fraudat. In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.