"Va trebui adoptat un nou program pentru Grecia", a declarat Schaeuble in timpul unui miting electoral in nordul Germaniei. Perspectiva unui nou sprijin pentru Grecia s-ar putea dovedi nepopulara in randul electoratului geman, cu numai cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare, potrivit agentiei de presa Reuters, preluata de cotidianul elen Kathimerini si Mediafax.

La Atena, o sursa din Ministerul de Finante elen a declarat pentru Reuters ca un nou sprijin financiar ar viza acoperirea unui deficit de finantare estimat pentru perioada 2014-2016. "Grecia si creditorii internationali analizeaza mai multe modalitati pentru acoperirea oricarui deficit de finantare al Greciei in urmatorii ani", a spus oficialul elen.

Variantele includ utilizarea unor fonduri ramase din programul de recapitalizare a sectorului bancar si masuri de sprijin discutate anterior, a adaugat acesta. FMI a estimat, in iulie, ca Grecia are un deficit de finantare de 10,9 miliarde de euro pentru perioada 2014-2015.

Afirmatia lui Schaeuble depaseste orice posibila aluzie facuta de cancelarul Angela Merkel, care a recurs la o abordare mai precauta in contextul alegerilor, pentru a nu indeparta votantii care se tem ca vor fi nevoiti sa suporte costurile sprijinirii Atenei.

Seful Finantelor de la Berlin: "Greciei nu i se vor sterge datoriile!"

Ministrul german de Finante a mai afirmat in trecut ca Grecia ar putea necesita un nou program financiar la incheierea celui prezent in 2014, dar nu l-a descris niciodata ca fiind inevitabil, cum pare ca a procedat marti, scrie Reuters. Grecia nu va beneficia, insa, de o stergere a datoriilor, a adaugat acesta.

Merkel a declarat, intr-un interviu publicat marti in presa germana, ca Grecia face progrese, iar o reevaluare a situatiei va avea loc conform planurilor la sfarsitul anului 2014 sau inceputul lui 2015. De asemenea, cancelarul a spus ca nu se asteapta la o noua stergere de datorii pentru Grecia.

Franta, principalul partener al Germaniei in UE, a subliniat ca Grecia se indreapta in directia potrivita. "Mi se pare ca programul este pe calea cea buna. Nu vad o nevoie urgenta pentru un nou plan de ajutor pentru Grecia", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, pentru postul de radio Inter.

Grecia a beneficiat anul trecut de stergerea a peste 100 de miliarde de euro din datoria catre detinatorii privati de obligatiuni, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar de la tarile zonei euro si FMI. Economia elena va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, iar veniturile din taxe ale statului se situeaza sub asteptari. PIB a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea, contractie usor mai redusa decat estimarile, astfel ca unii economisti se asteapta la o incetinire a contractiei spre sfarsitul anului.