In interviul citat, Paul Magnette a spus ca ar fi “de dorit” un “Polxit, un Ungrexit, un Rumaxit, un Bulgxit', care sa urmeze iesirii Marii Britanii din Uniune.

Paul Magnette, prim-ministrul socialist al Valoniei, s-a facut remarcat prin opozitia fata de Tratatul de liber schimb UE - Canada (CETA), semnat in cele din urma dupa ce regiunea sa a cerut o renegociere. Magnette este primarul orasului Charleroi si o personalitate in ascensiune a Partidului Socialist (PS) francofon, fiind dat ca posibil succesor al presedintelui Elio Di Rupo.

Definindu-se drept un 'federalist ranit' si 'poate primul dintre euroscepticii socialisti', Magnette, fost director al Institutului de Studii Europene ale Universitatii Libere din Bruxelles, a oferit un diagnostic ultra-critic asupra evolutiei UE.

In acelasi interviu, el a declarat ca spera intr-un scenariu care sa clarifice viitorul european, mai precis o negociere 'dura, dar echilibrata' cu Londra, care ar inspira tari din Europa Centrala si de Est, poate si Danemarca si Suedia, potential tentate la randul lor de negocierea de acorduri comerciale, de parteneriate si, in final, de o iesire din UE.

Dupa cum noteaza Le Mode, propunerile lui Magnette se despart radical de discursul uzual al social-democratilor europeni si chiar de cel al Partidului Socialist belgian. Intr-o emisiune difuzata duminica de TV5, Le Monde si RFI, Rudy Demotte, prim-ministrul PS al Federatiei Valonia-Bruxelles, care ii reuneste pe francofonii din Valonia si din Bruxelles, a luat de altfel distanta de omologul sau valon. Demotte a pledat pentru o relansare europeana plecand de la cateva state europene, dar cu multiplicarea acordurilor de cooperare intre statele membre, in loc de plecarea unuia sau chiar a mai multora dintre ele.

In interviul citat, Magnette a trasat contururile unei Europe care este deja 'pe cale de a se dezintegra', cu tari 'care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni'.

In viziunea sa, unul din raspunsurile la Brexit, si anume promisiunea unei relansari a apararii Europei, este insuficient, pentru ca, fara britanici, aceasta se reduce la Franta. Magnette indeamna, de aceea, mai degraba la incheierea de acorduri cu statele din Maghreb si din restul Africii.

Prim-ministrul valon a fost foarte critic si fata de Comisia Europeana, care se amesteca 'in afaceri nationale extrem de sensibile', dar se dovedeste incapabila sa atace frauda fiscala sau sa gestioneze problema migrantilor, Bruxellesul fiind, in opinia sa, simbolul 'elitelor complet deconectate de lume'.

Paul Magnette, care nu isi ascunde ambitiile de a juca la un moment dat un rol in plan european, si-a definit deja programul propriu, printre obiective aflandu-se sfarsitul dereglementarii sociale si fiscale pe care a antrenat-o crearea monedei euro, in virtutea logicii monetariste a Germaniei. El mai propune stoparea tuturor negocierilor vizand tratate bilaterale sau multilaterale, in favoarea unor acorduri comerciale 'pure', un efort masiv pentru asigurarea independentei energetice si lupta impotriva schimbarilor climatice, mutualizarea unei parti a datoriilor nationale si un vast plan de investitii, 'un plan Juncker la puterea 100'.