"Nu este realist sa ajungem la un acord final pana la finalul administratiei Obama", a declarat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, a carui tara detine presedintia rotativa a UE.

La randul sau, comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstroem, care conduce negocierile cu SUA in numele celor 28 de state membre UE, a admis si ea ca "pare din ce in ce mai putin probabil".

Obiectivul initial era ajungerea la un acord inainte de terminarea mandatului presedintelui Barack Obama, in luna ianuarie 2017. Cecilia Malmstroem a adaugat ca, in pofida reticentelor unor state membre UE precum Franta si Austria, negocierile nu au fost suspendate.

Citeste si: Ce presupune TTIP, cel mai mare acord comercial la nivel mondial

Potrivit unei surse europene, cu ocazia unei runde de discutii care a avut loc vineri, cel putin 20 de ministrii europeni ai Comertului s-au declarat in favoarea continuarii negocierilor. De asemenea, cel putin 12 state europene, printre care Italia, Spania si Marea Britanie, si-au exprimat in mod public sprijinul pentru continuarea negocierilor pentru acordul TTIP.

TTIP este un acord comercial intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii ce se prefigureaza a deveni cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. Prima runda de negocieri a avut loc in iulie 2013, avand ca scop inlaturarea obstacolelor comerciale dintre cele doua piete prin reducerea barierelor tarifare si non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementarilor de natura tehnica si standardelor dintr-o gama larga de sectoare economice.