"Speram ca Consiliul de Ministri sa adopte in septembrie o recomandare privind deschiderea primelor capitole in procesul de integrare in Uniunea Europeana, pentru a putea desfasura o conferinta interguvernamentala pana la sfarsitul anului, la care sa fie deschise primele capitole de negociere", a declarat Joksimovic pentru cotidianul Danas. 

Singura sarcina ramasa de indeplinit este ca ministerele relevante sa elaboreze un plan referitor la imigranti pana la sfarsitul lunii august, asa cum UE a solicitat, ca parte a planului operational pentru capitolul 24 de negociere (justitie, libertate si securitate -n.r.), a scris Danas.

Joksimovic a evitat sa anticipeze ce capitole vor fi deschise primele. 

"Daca vor fi deschise capitolele 35 si 31 (care includ relatiile cu fosta provincie Kosovo - n.r.) sau 23 (sistemul judiciar si drepturi fundamentale - n.r.) si 24 va depinde mult de continuarea dialogului politic intre Belgrad si Pristina. Din punctul meu de vedere, cel mai important este ca am indeplinit tot ceea ce ni se cerea", a subliniat Jadranka Joksimovic. 

Echipa de negociere, care va fi prezentata in scurt timp de premierul Aleksandar Vucic, este formata din 24 de reprezentanti ai administratiei de stat, comunitatii academice si societatii civile, a indicat ministrul sarb. 

Serbia si-a depus oficial candidatura de aderare la Uniunea Europeana la 22 decembrie 2009 si a primit statutul de stat candidat la 1 martie 2012.