Presedintele Traian Basescu nu a fost prezent la semnare, aflandu-se la summit-ul PPE.  

Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit in forma finala in cursul noptii.

Din partea Romaniei a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri in acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei, ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.

Semnarea Protocolului a fost conditia Romaniei pentru a accepta acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia.

Sursele citate au mai declarat, fara a oferi detalii, ca in aceasta dupa-amiza o discutie pe tema Schengen va avea loc la CE, "la cel mai inalt nivel".

Bucurestiul a blocat, in cursul reuniunii ministrilor afacerilor europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Ministrii afacerilor europene din statele UE au recomandat, marti, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala.

Romania exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garantii in privinta etnicilor romani, explica un diplomat, catalogand drept "o surpriza" opozitia Bucurestiului.

Presedintele sarb Boris Tadic a declarat pentru televiziunea nationala sarba ca problema are la origine cererea autoritatilor romane ca toti cetatenii sarbi "care se declara vlahi sa fie considerati in acelasi timp ca fiind romani".

Citeste si:

Romania isi arata puterea in UE si blocheaza aderarea Serbiei. De ce s-a suparat Bucurestiul pe Belgrad