Qatar Investment Authority (QIA) a preluat un pachet de 29,6 milioane noi actiuni clasa A cu o valoare de 21 de dolari fiecare si in consecinta va detine o participatie de 9,9% la Empire State Realty Trust, care poseda mai multe cladiri de birouri in Manhattan, printre care si Empire State Building, una din cele mai cunoscute cladiri din lume.

Fondul suveran de investitii din Qatar, care detine active in valoare de mai multe miliarde de dolari, a fost infiintat in anul 2005 pentru a gestiona excedentele bugetare ale micului stat din Golful Persic cu bogate rezerve de gaze naturale si petrol.

Intre timp, QIA a preluat participatii la mai multe companii occidentale, printre care si Wolkswagen, precum si celebrele magazine Harrods din Londra. In luna septembrie a anului trecut, QIA si-a anuntat intentia de a deschide un birou la New York si de a investi 35 miliarde de dolari in SUA in urmatorii cinci ani.

In ultimii ani, investitorii straini au cumparat mai multe proprietati imobiliare renumite din Manhattan, in conditiile in care guvernele straine si fondurile au cautat investitii care sa genereze randamente mai mari decat titlurile de stat.

Anul trecut, de exemplu, grupul chinez de asigurari Anbang Insurance Group a cumparat hotelul Waldorf Astoria pentru aproape doua miliarde de dolari.

Inaugurat in 1931, Empire State Building are 443 de metri si mult timp a fost cea mai inalta cladire din lume.