Licitația pentru tipărirea lor nu a fost câștigată, însă, de compania britanică De La Rue, cea care produce pașapoartele în prezent, ci de firma franco-germană Gemalto, situație care a atras critici din partea unor politicieni şi a presei britanice, scrie Agerpres.

Compania britanică De La Rue, a eclarat initial că va contesta licitația, însă a revenit miercuri susținînd că nu va mai contesta decizia guvernului britanic de a produce în Franţa primele paşapoarte albastre britanice din perioada post-Brexit, un simbol al independenţei pentru mulţi britanici care au susţinut ieşirea ţării lor din blocul comunitar.

La finalul lunii martie, Ministerul de Interne britanic a precizat că organizează o competiţie corectă şi deschisă pentru a fi sigur că rezultatul final este un produs sigur şi de înaltă calitate. ''Nu solicităm ca paşapoartele să fie fabricate în Marea Britanie. Şi în prezent o parte a paşapoartelor necompletate sunt fabricate peste hotare şi nu există niciun motiv operaţional sau de securitate pentru care acest lucru să nu continue'', a explicat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

În timpul campaniei dinaintea referendumului britanic din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii susţinători ai Brexit-ului au cerut o revenire la paşapoartele britanice de culoare albastră, care au fost emise în perioada 1920-1988.

Marea Britanie a aderat în 1973 la Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană.