Gazele naturale europene sunt livrate din Slovacia in sens invers ("revers flow") fata de livrarile Rusiei catre Europa, printr-un gazoduct de rezerva, neutilizat pana in prezent, intre cele doua tari. 

Premierii slovac Robert Fico si ucrainean Arseni Iateniuk, au asistat la inaugurarea acestui gazoduct, care asigura o legatura intre Vojany, in estul Slovaciei, si Ujgorod, in vestul Ucrainei. 

Aceasta operatiune "va contribui la imbunatatirea securitatii energetice a Ucrainei. Este vorba despre cea mai buna solutie posibila din punct de vedere tehnologic si juridic", a declarat Fico. 

Capacitatea maxima a acestui gazoduct, de zece miliarde de metri cubi pe an, ar putea sa fie atinsa in primavara anului viitor.

Ucraina consuma aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care aproximativ 30 de miliarde erau importate din Rusia. 

Numarul doi german in domeniul energiei - RWE - a reluat deja, in aprilie, livrarile de gaze naturale catre Ucraina, prin Polonia, in baza unui acord semnat in 2012, care prevede aceste fluxuri inverse, vazute cu ochi rai de Moscova. 

Rusia a intrerupt la jumatatea lunii unie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza sa accepte scumpiri impuse de catre gigantul rusesc Gazprom dupa venirea la putere a unor politicieni mai apropiati Occidentului. 

Decizia Rusiei provoaca temeri cu privire la aparitia unor perturbari in livrarea de gaze naturale rusesti catre Uniunea Europeana, dintre care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, asa cum s-a intamplat in precedentele "razboaie ale gazelor naturale" in 2006 si 2009. 

In contextul intensificarilor tensiunilor cu Rusia, Ucraina a recunoscut recent ca nu dispune de rezerve de gaze naturale suficiente pentru a raspunde nevoii pe timpul iernii si s-a angajat, la sfarsitul lui iunie, sa nu deturneze din gazele naturale livrate UE.