"Europa trebuie sa se trezeasca si sa recunoasca faptul ca este atacata de Rusia. Liderii europeni nu trateaza corect situatia si daca nu vor acorda un program de sprijin impresionant in schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prabusi", a afirmat Soros, in New York Review of Books. 

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, aflat in Germania pentru a solicita suplimentarea programului international de salvare condus de FMI, in valoare de 17 miliarde de dolari, a spus ca acest conflict separatist este o amenintare pentru Europa si ca populatia din estul tarii este "ostatica teroristilor rusi". 

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat eforturile noului guvern de la Kiev de continuare a masurilor de reformare a economiei.

Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 7,5%, potrivit bancii centrale, conflictul din estul tarii decimand industria concentrata in regiune, iar guvernul vrea suplimentarea programului de ajutor cu 15 miliarde de dolari. 

Comisia Europeana a propus deja acordarea Ucrainei a unor imprumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, in acest an si in 2016. Furnizarea ajutorului, care necesita acordul Parlamentului European si al Consiliului European, va depinde de respectarea de catre Ucraina a conditiilor programului cu FMI, care prevad masuri precum consolidarea fiscala, schimbari in industria energiei si cea bancara. 

Autoritatile ucrainene vor sa obtina deblocarea a trei transe din programul cu FMI cel mai devreme in aceasta luna, din care doua au fost amanate anul trecut din cauza duratei negocierilor de formare a guvernului, in urma alegerilor anticipate. 

"Ne aflam intr-o situatie financiara critica. Timpul este esential", a spus miercuri ministrul de Finante, Natalie Jaresko.  Suplimentarea ajutorului nu va necesita restructurarea datoriilor in valuta, a spus ea, adaugand ca guvernul raspunde ingrijorarii creditorilor prin tratarea unor probleme vechi, precum coruptia, evaziunea fiscala si intarzierile aparute in vanzarea unor active de stat.