George Soros a explicat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca teoriile care explicau functionarea pietelor s-au prabusit odata cu criza financiara din 2008, scrie AFP.

"Ceea ce este pacat este ca nu am inteles cu adevarat functionarea pietelor financiare. Am introdus instrumente financiare complexe, am inventat produse derivate, dar nu intelegem inca efectele pe care le pot avea", a spus finantistul in varsta de 82 de ani, devenit intre timp si filantrop. Revista americana Forbes estimeaza averea lui Soros la 19 miliarde de dolari.

Miliardarul considera ca economia mondiala aflata intr-un moment de criza poate fi comparata cu o masina care derapeaza. "Cand o masina derapeaza, volanul trebuie intors in aceeasi directie cu cea a alunecarii, pentru a recapata controlul", a apreciat Soros.

Opinia sa seamana intr-o anumita masura cu infuziile masive de lichiditati in economie efectuate de state prin intermediul bancilor, pentru sustinerea activitatilor. Miliardarul spune insa ca a sosit vremea unei schimbarii a directiei, pentru ca economia sa revina la crestere.

"Ati recapatat controlul, iar acum trebuie sa schimbati directia", a aratat Soros, adaugand ca prima faza a acestei manevre practic s-a incheiat, dar a doua faza nu a inceput inca, momentul declansarii fiind dificil de ales.