"Daca yenul incepe sa scada, ceea ce s-a intamplat deja, iar locuitorii Japoniei vor incepe sa isi dea seama ca ar putea continua sa coboare si vor dori sa isi plaseze banii in strainatate, atunci scaderea ar putea semana mai mult cu o avalansa", a declarat George Soros intr-un interviu la CNBC, preluat de Bloomberg.

Bill Gross, care manageriaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume la Allianz, a criticat de asemenea planul Bancii Japoniei, apreciind ca yenul va trebui sa se deprecieze "mult mai mult" pentru ca inflatia sa atinga tinta stabilita de guvernatorul Haruhiko Kuroda, de 2%.

Kuroda a prezentat joi noul program, care prevede dublarea fondului alocat lunar de Banca Japoniei pentru achizitia de obligatiuni din piata, la aproximativ 7,5 miliarde yeni (77,8 miliarde de dolari), cu scopul de a aduce inflatia anuala la 2% in termen de 2 ani.

Yenul s-a depreciat cu 18% in ultimele sase luni pe fondul speculatiilor din piata ca banca centrala ar putea derula o noua injectie de bani in economie. Vineri, yenul evolueaza indecis in raport cu dolarul, dupa ce a atins nivelul de 97,19 yeni pe dolar, cel mai mare curs din august 2009.

Kuroda a declarat joi ca Banca Japoniei este pregatita sa intervina si mai agresiv daca va fi necesar. "Daca ceea ce fac va declansa o situatie, ar putea sa nu o poata opri", a afirmat Soros.

Soros Fund Management a castigat aproape 1 miliard de dolari din noiembrie pariind pe scaderea yenului, a declarat in februarie pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. In 1992, Soros a castigat 1 miliard de dolari dupa un pariu de 10 miliarde de dolari ca Banca Angliei va fi nevoita sa devalorizeze lira sterlina.

Bill Gross considera ca celelalte state dezvoltate vor exercita presiuni asupra Japoniei pentru temperarea ritmului de scadere a yenului, care creste competitivitatea exporturilor japoneze. Gross este managerul Total Return Fund, fond cu active de 289 miliarde de dolari in cadrul Pacific Investment Management Co. (Pimco), companie detinuta de grupul german de asigurari Allianz.