"Masurile includ reducerea temporara a TVA la achizitiile de locuinte noi, plata in avans a impozitelor de catre companii si reforma cheltuielilor din sectorul sanatatii, care prevede folosirea in mai mare masura a medicamentelor generice", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Jose Blanco.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, a subliniat intr-o conferinta de presa ca aceste masuri vizeaza sustinerea cresterii economice si a redresarii sectorului constructiilor.

Spania si Italia sunt considerate cele mai vulnerabile state din zona euro la contagiune si ar putea fi urmatoarele care sa aiba nevoie de ajutor financiar din pastea UE si FMI. Liderii europeni au declarat in repeptate randuri ca UE nu are capacitatea financiara sa salveze o economie de talia celor doua.

In Spania, deficitul bugetar a crescut de la 3,8%, in 2008, la 9,7% din PIB, in 2010, ceea ce o face extrem de vulnerabila la contagiunea din celelalte tari cu datorii mari, pentru ca, din cauza situatiei fiscale, nu se poate finanta de pe pietele financiare, iar investitorii nu au incredere. Mai mult, ca si in Irlanda, in Spania piata imobiliara s-a prabusit in 2008, ceea ce a vulnerabilizat foarte mult bancile.

In acelasi timp, si Italia reprezinta un risc, pentru ca guvernul de la Roma a majorat chltuielile publice pana cand datoria suverana a depasit 115% din PIB.