NBH a precizat că şi-a majorat rezervele de aur de la 3,1 tone până la 31,5 tone, un nivel fără precedent pentru Ungaria în ultimii 70 de ani.

În urma acestor achiziţii, aurul are în prezent o pondere de 4,4% din rezervele Ungariei, un nivel similar cu media din regiune, se arată într-un comunicat de presă publicat marţi pe pagina de Internet a NBH.

Ungaria este ultimul exemplu de ţară din Uniunea Europeană care cumpără aur. În lunile iulie şi august, Polonia şi-a majorat rezervele de aur cu aproximativ nouă tone, aceasta fiind cea mai mare achiziţie de aur făcută de acest stat după 1998 şi, totodată, una dintre cele mai mari achiziţii făcute de atunci de o ţară membră a Uniunii Europene.

"În condiţiile în care nivelul rezervelor de aur ale Ungariei este sub media regională iar alte state din regiune îşi majorează rezervele, are sens să menţii o anumită paritate", a apreciat Gergely Palffy, analist la Raiffeisen Bank International AG.

În pofida achiziţiilor mari de aur făcute în ultima perioadă de Ungaria, ţara vecină este un deţinător relativ mic de aur, nefiind printre primele 50 de state din lume potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului. De exemplu, SUA deţin aproximativ 8.133 de tone de aur iar România are o rezervă de aur de aproximativ 104 tone. De asemenea, Rusia a cumpărat aproximativ 20 de tone de aur în fiecare lună din acest an.

Achiziţionarea de aur vine după ce în luna martie a acestui an autorităţile monetare din Ungaria au decis să repatrieze rezervele de aur.