Business Insider: Potrivit unui studiu complex facut de Societe Generale, care are titlul "Domino-ul chinez a cazut", analistii scot in evidenta cele trei "piese de domino" ale inflatiei chineze in sistemul de export.

1. Inflatia interna: Orientarea consumerista pe care o are in vedere China se traduce printr-o cerere crescuta in piata interna. Astfel, preturile sunt in continua crestere, deoarece oferta ramane constanta. Acest lucru se intampla deja.

Ce se intampla cand o tara intra in faliment

2. China exporta inflatie: "Aceasta dinamica pare la fel de inevitabila precum gravitatia". Cererea crescuta de petrol si metale feroase a Chinei a cauzat cresterea preturilor pe aceste piete. Ca o reactie in lant, acelasi lucru se intampla si pe piata bumbacului si a alimentelor. Efectele au fost "transferate" pietelor occidentale, precum SUA, insa unda de soc va fi resimtita cu adevarat in 2012. Acest proces este in curs de desfasurare.

Grecia, efect de domino asupra zonei euro: Irlanda ar putea avea nevoie de un alt imprumut

3. Socul cererii din China. Procesul de echilibrare economica a tarii pe termen va genera o crestere permanenta a cererii la nivel planetar. Oferta este limitata si va dura pana isi va mai reveni, acest lucru va limita posibilitatea lumii de a face fata acestei cresteri a cererii. Acest proces a inceput deja.