Bursele din Statele Unite si Asia au crescut puternic dupa anunt.

Aangajatii guvernului federal trimisi in somaj tehnic la inceputul lunii octombrie pot reveni la lucru incepand chiar de joi, iar Trezoreria poate continua operatiunile in regim normal, platind si refinantand datoriile statului. 

Acordul confera Trezoreriei dreptul de a se imprumuta pana pe 7 februarie si de a redeschide institutiile si agentiile guvernamentale pana pe 15 ianuarie.

In plus, este prevazuta plata retroactiva pentru sutele de mii de functionari trimisi in somaj tehnic de la 1 octombrie, ca urmare a blocajului bugetar.

Potrivit agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, blocajul bugetar de la Washington a adus economiei americane pierderi de 24 de miliarde de dolari.

"Vom incepe imediat sa redeschidem operatiunile guvernului si putem incepe sa inlaturam acest nor de incertitudine si neliniste care a coborat asupra afacerilor noastre si asupra poporului american", a declarat Obama miercuri seara la Casa Alba, dupa votul din Senat.

Liderii Senatului american au anuntat miercuri un acord de prelungire a limitei de indatorare a guvernului SUA pana pe 7 februarie si de reluare a activitatilor institutiilor federale, partial blocate, pana pe 15 ianuarie, relateaza MarketWatch.

Acordul prevede ca membrii Congresului sa incheie un acord mai larg asupra bugetului pana la data de 13 decembrie si a avut loc dupa ce Camera Reprezentantilor nu a reusit, marti, sa puna la punct un plan propriu.

Cele doua Camere ale Congresului au adoptat proiectul, iar apoi acesta a fost trimis presedintelui Barack Obama pentru promulgare.

"Compromisul la care am ajuns va asigura economiei stabilitatea de care are nevoie", a declarat liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, care a spus ca este "un acord bipartinic istoric".

Liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus ca ultimele saptamani au fost dificile pentru Congres si pentru tara.

"Este speranta mea ca astazi vom putea lasa in urma unele dintre cele mai urgente probleme. Dupa evenimentele de ieri, am inceput impreuna cu liderul majoritatii o serie de discutii despre solutia prin care sa putem debloca activitatile guvernului si sa impiedicam defaultul. Am incredere ca putem incepe sa facem acest lucru de astazi", a aratat McConnell. El este optimist si ca vor fi protejate reducerile de cheltuieli convenite de ambele parti in legea Budget Control Act, semnata de presedintele Barack Obama.

Reprezentantul republican de Texas Kevin Brady a declarat la televiziunea Bloomberg ca incapacitatea colegilor sai de partid din Camera Reprezentantilor de a veni cu un plan propriu de crestere a plafonului de indatorare a facut ca presedintele Camerei, John Boehner, sa fie nevoit sa accepte orice propunere venita din partea liderilor Senatului.

"Acest partid nu este unit in spatele problemelor esentiale. Drept rezultat, suntem cu totii frustrati de incapacittatea de a influenta acest acord", a spus Brady.

In urma informatiilor, actiunile au crescut puternic la bursa americana. Indicele S&P 500 este in urcare cu 1,15%, aproape de un nivel record, Dow Jones cu 1,16%, iar Nasdaq cu 1,07%. Dolarul este in crestere cu 0,18% fata de un cos de valute importante.