Astfel, importul net de titei in SUA ar putea ajunge la zero in anul 2037, datorita unor exploatari cu potential ridicat, precum zacamantul Bakken din Dakota de Nord sau proiectul Eagle Ford din Texas, potrivit datelor agentiei guvernamentale.

Raportul arata ca Statele Unite ar putea atinge independenta energetica peste 23 de ani, o tinta odata considerata nerealizabila. Datele apar intr-un scenariu caracterizat de o productie interna ridicata.

"Este pentru prima data cand un scenariu cuprins in Prognoza Anuala in domeniul Energiei previzioneaza ca importul net de combustibili lichizi ar putea ajunge la zero", a declarat un purtator de cuvant al agentiei.

Totusi, analistii subliniaza ca prognozele privind productia de petrol, in special pe perioade atat de indelungate, au un grad redus de acuratete.

"Prognozele pe 20 de ani fac ca astrologia sa para o stiinta respectabila. Cu 10 ani in urma importam gaze naturale, iar acum analizam posibilitatea exporturilor. Schimbarile din ultimii ani au fost dramatice si nu exista vreo modalitate riguroasa de a anticipa ceva cu mai mult de doi ani inainte", a comentat pentru Bloomberg un consultant american.

Cu toate acestea, schimbarile prin care trece sectorul energiei in SUA sunt de necontestat. Importul net de petrol in Statele Unite a scazut la aproximativ 5 milioane de barili pe zi, fata de aproape 13 milioane de barili pe zi in anul 2006, in principal datorita progresului tehnologic care a permis exploatarea zacamintelor de petrol si gaze de sist.

Totodata, SUA se pregateste sa devina exportator net de gaze, guvernul avizand recent primele proiecte pentru constructia unor terminale de gaz natural lichefiat.