"Exista o ingrijorare. Comitetul va analiza efectul petrolului extras din zacamintele de sist asupra pietei mondiale a OPEC", a declarat ministrul Petrolului din Nigeria, Diezani Alison-Madueke.

Succesul avut de SUA in extragerea petrolului cu tehnici de fracturare hidraulica si forare orizontala a dus la scaderea importurilor americane din unele state membre ale OPEC, in special in cazul celor din Africa, care extrag titei usor, similar cu cel din America de Nord.

La inceputul lunii mai, Statele Unite produceau 7,37 milioane de barili de petrol pe zi, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cel mai mult dupa februarie 1992, potrivit datelor Administratiei americane pentru Informatii in Domeniul Energiei.

Importurile de petrol ale SUA din Angola au scazut in martie la 85.000 de barili pe zi, cel mai redus nivel din 1993. Achizitiile din Nigeria s-au redus in februarie la 194.000 de barili pe zi, minimul ultimilor 19 ani.

Cresterea concurentei din SUA inseamna ca tarile africane trebuie sa inceapa sa se uite in interior si sa creeze piete alternative.

"Asia a fost intotdeauna o piata alternativa, dar tineti seama ca si China ar putea descoperi in curand gaze de sist", a spus Alison-Madueke.

Membri OPEC precum Libia, Algeria si Iran nu sunt ingrijorati de impactul hidrocarburilor extrase din zacaminte de sist asupra cererii, iar ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali Al-Naimi, a spus ca este doar de o alta sursa absorbita de piata, asa cum a fost si cu petrolul din Marea Nordului, Brazilia si Rusia.

Acum cinci luni, secretarul general al OPEC, Abdalla el-Badri, spunea ca organizatia nu este ingrijorata, dar intre timp si-a nuantat pozitia.

"Studiem foarte atent in ce masura productia OPEC poate fi afectata de exploatarile de sist. Poate ca americanii vor creste livrarile cu 1 milion de barili, iar altcineva le vor reduce cu 1 milion. Nu este vorba doar de productia americanilor. Primim diferite cifre despre petrolul de sist, incercam sa obtinem informatii mai exacte", a aratat Abdalla el-Badri.