Un raport bianual al Departamentului Trezoreriei, adresat Congresului american, pare sa prefigureze pozitiile care vor fi sustinute de institutie la reuniunea de saptamana viitoare a FMI privind perspectivele economiei mondiale.

Autoritatile americane sunt ingrijorate de nivelul ridicat al excedentului de cont curent din zona euro, care masoara circulatia transfrontaliera a bunurilor si serviciilor.

Trezoreria remarca faptul ca Banca Centrala Europeana ia masuri puternice pentru sustinerea economiei si ca o completare a masurilor de stimulare cu politici fiscale si reforme ar evita riscul ca cresterea sa devina prea dependenta de exporturi.

Totodata, reprezentantii Trezoreriei considera ca o crestere puternica a cererii in Germania este absolut necesara.

In timp ce cresterea economica din Europa a aratat unele semne de intensificare, regiunea ramane "bolnavul economiei mondiale", se arata in raportul institutiei americane.

Autoritatile de la Washington mai considera ca moneda Chinei, yuanul, este mult subevaluata, dar ca Beijing-ul pare mai putin dornic sa intervina puternic pe piata valutara.

Raportul bianual al Trezoreriei analizeaza politicile economice si valutare ale principalilor parteneri comerciali ai SUA.