SUA vor sanctiona trei companii si 10 oficiali guvernamentali nord-coreeni in urma ordinului presedintelui SUA, Barack Obama, informeaza huffingtonpost.com, citand Reuters.

Secretarul de presa al Casei Albe a exprimat urmatorul punct de vedere legat de sanctiunile impuse de presedintele SUA, Barack Obama, Coreei de Nord:

"Astazi, presedintele a emis un ordin executiv prin care autorizeaza sanctiuni suplimentare contra Republicii Populare Democrate Coreene. Acest ordin executiv este un raspuns la actiunile si politicile provocatoare, destabilizatoare si represive pe care Guvernul Coreei de Nord le desfasoara, in special la atacul cibernetic distructiv si coercitiv asupra Sony Pictures Entertainment.

Ordinul Executiv autorizeaza secretarul Trezoreriei sa impuna sanctiuni asupra persoanelor si entitatilor asociate cu Guvernul Coreei de Nord. Noi luam in serios atacul Coreei de Nord, care si-a propus sa creeze efecte financiare distructive asupra unei companii din SUA si sa ameninte artistii si alte persoane, scopul final fiind restrictia dreptului la libera exprimare.

Asa cum presedintele a spus, raspunsul nostru la atacul Coreei de Nord impotriva Sony Pictures Entertainment va fi proportional si va avea loc la un moment si intr-un mod alese de noi. Actiunile de astazi sunt prima parte a raspunsului nostru".

In urma cu o luna, studiourile Sony au fost vizate de un atac informatic masiv pe care FBI l-a atribuit, in urma unei anchete, Coreei de Nord. Phenianul, care s-a declarat ostil difuzarii filmului "The Interview" ("Interviul care ucide!"), o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, a negat atacul.

Dupa ce a anulat, initial, lansarea filmului pe 25 decembrie, Sony s-a razgandit si a programat premiera in anumite sali de cinema, in Statele Unite, in ziua de Craciun, iar pe Internet pe 24 decembrie.

Obama a repetat ca Sony nu ar fi trebuit sa anuleze premiera.

Coreea de Nord a fost privata de conexiunea la Internet marti, pentru scurt timp, la o zi dupa o prima intrerupere generala de noua ore care ar putea sa fi fost orchestrata ca represalii fata de atacul informatic.