Rambursarea, rezultat al unei reglementari a Tribunalului arbitral de la Haga creat pentru acest diferend, contine o datorie de 400 de milioane de dolari si 1,3 miliarde dolari daune de interese, dar nu are nicio legatura cu zecile de miliarde de dolari pe care Teheranul doreste sa le recupereze ca urmare a intrarii in vigoare sambata a acordului asupra programului sau nuclear si a ridicarii consecutive a sanctiunilor.  

In declaratia de duminica, in care isi exprima satisfactia pentru "progresele istorice" realizate datorita acordului asupra programului nuclear si schimbului de prizonieri intre SUA si Iran, presedintele Barack Obama a mentionat aceasta reglementare a instantei de la Haga.

El a asigurat ca suma de 1,7 miliarde dolari este "mult mai putin decat ceea ce Iranul incerca sa obtina".

"Pentru SUA, reglementarea a putut sa ne faca sa economisim miliarde de dolari care ar fi fost reclamate de Iran. SUA nu aveau niciun interes sa amane lucrurile", a justificat presedintele.  

Aceasta datorie si aceste interese dateaza din perioada anterioara Revolutiei islamice din 1979 si ruperii relatiilor diplomatice in anul urmator si se refera in special la vanzari de echipamente militare.  

"Iran-US Claims tribunal" a fost infiintat la Haga in 1981 pentru a incerca sa se gaseasca o solutie juridica a acestui contencios intre cele doua tari care devenisera de atunci adversare.  

John Kerry, artizan al acordului asupra programului sau nuclear si promotor al unei apropieri efective intre Washington si Teheran, a estimat ca reglementarea de la Haga este "doar un compromis".