Aceasta este a 24-a contractie, consecutiv, pentru economia elena, dar semnele de redresare provin din faptul ca declinul PIB-ului anuntat de Autoritatea pentru Statistica din Grecia este mai mic decat au anticipat analistii.

"Inca nu se poate estima daca acest trend pozitiv pe care ne aflam va fi suficient de puternic pentru a impinge Grecia inapoi pe crestere economica," a declarat Christian Schulz, economist la Berenger Bank Londra.

Productia industriala a scazut, insa, cu 6,7% in luna iulie, ceea ce pondereaza optimismul analistilor in legatura cu o posibila iesire din recesiune a Greciei.

"Cred ca economia Greciei va trebui sa se bazeze anul acesta pe un sezon turistic pozitiv", a adaugat Schulz.

Asociatia pentru Intreprinderile din Turism din Grecia a anuntat marti ca tinta legata de numarul de turisti care viziteaza tara va fi atinsa, chiar si in ciuda faptului ca tensiunile din estul Ucrainei si sanctiunile impuse de Uniunea Europeana Rusiei ar putea sa insemne un minus de 200.000 de turisti rusi pentru Grecia.

"Prioritatea pentru Grecia este acum sa continue adoptarea si implementarea reformelor importante stabilite in program, pentru a putea trece de la stabilizarea economiei la revenirea ei si pentru a crea noi locuri de munca", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Simon O’Connor.

Comisia Europeana estimeaza ca economia Greciei va creste cu 0,6% anul acesta, pentru prima data din 2007 pana in prezent.

Recesiunea Greciei, care dureaza de sase ani, a fost adancita de taierile de buget, precum si de imprumuturile de 240 miliarde de euro luate de la tarile zonei euro si de la Fondul Monetar International. Retragerea economiei a condus la scaderea PIB-ului cu 25% si la cresterea ratei somajului la 27,2%.