Banii au fost cheltuiti ”din cauza riscurilor de securitate legate de pozitia lui Zuckerberg de fondator, presedinte si director general al companiei”, se arata in documentele depuse de Facebook la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Este pentru prima oara cand Facebook a declarat aceste costuri si a facut-o la solicitarea SEC, potrivit news.ro.

Zuckerberg este al optulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 47 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor. Facebook a cheltuit pentru securitatea lui Zuckerberg 5,6 milioane de dolari in 2014 si 2,65 milioane de dolari in 2013.

Anul trecut, Oracle a cheltuit 1,53 de milioane de dolari pentru protejarea presedintelui executiv Larry Ellison, iar Amazon.com 1,6 milioane de dolari pentru asigurarea securitatii directorului general Jeff Bezos.

Grupul Berkshire Hathaway a platit anul trecut 370.244 de dolari pentru securitatea personala si a locuintei miliardarului Warren Buffett, in timp ce Apple a cheltuit numai 209.151 de dolari pentru protejarea lui Tim Cook.

Facebook a publicat datele in aceasta saptamana, dupa ce SEC a intrebat de ce banii pentru asigurarea securitatii lui Zuckerberg nu au fost declarati ca beneficii impozabile.

Compania a argumentat ca ”riscurile de securitate, legate de afaceri, scutesc aceste costuri de la raportare”.

Dupa discutiile cu reprezentantii SEC, compania a renuntat la acest punct de vedere.

Purtatorul de cuvant al Facebook a refuzat sa comenteze.

Board-urile companiilor cu operatiuni globale cer deseori directorilor generali sa se deplaseze cu avioane si masini puse la dispozitie de acestea, chiar si in cazul calatoriilor personale.
Peste jumatate din companiile membre ale indicelui S&P 100 au avut astfel de politici anul trecut.

Facebook ii asigura lui Zuckerberg un sistem de securitate pentru locuinta si garzi care ii protejeaza si o alta locuinta din San Francisco.

 Echipa de securitate este coordonata de un fost agent al Secret Service, care l-a protejat pe presedintele Barack Obama.

”Securitatea ar trebui sa fie prima si cea mai importanta grija a consiliilor de administratie, mai ales in cazul companiilor construite in jurul unor figuri centrale. Ca actionar, vrei sa stii ca directorul general este protejat”, a aratat Peter Martin, director general al firmei de consultanta in domeniul securitatii Afimac Global.

Asigurarea pazei nu este ieftina. Un serviciu permanent necesita patru agenti de securitate, ale caror salarii anuale pot depasi 80.000 de dolari fiecare, a spus directorul general al firmei Insite Security din New York, Christopher Falkenberg.

Un director general al unei firme de securitate poate castiga circa 200.000 de dolari pe an.

Atacurile teroriste din doua capitale europene si atacul din San Bernardino, California, au determinat unele consilii de administratie sa reanalizeze securitatea.

Riscurile pentru directorul mai putin cunoscut al unei companii este scazut, dar situatia se poate schimba rapid pentru o persoana publica, a explicat Falkenberg.