Edinburghul si Londra isi disputa “bijuteriile Coroanei”: lira sterlina, datoria publica, apartenenta la UE si petrolul

Studiul realizat de YouGov/Sunday Times arata ca tabara celor care sustin independenta este creditata cu 51% din intentiile de vot, in timp ce a opozantilor numara 49%.

Desi diferenta de doua puncte se inscrie in marja de eroare a sondajului, rezultatele cresc spectaculos suspansul inaintea referendumului din 18 septembrie, care ofera sanse serioase Partidului National al premierului scotian Alex Salmond, in fata unionistilor din cadrul "Better Together", sustinatori ai mentinerii Scotiei in interiorul granitelor Marii Britanii.

Alistair Darling, directorul de campanie al "Better Together": "Ne bucuram de aceasta batalie", a adaugat el. "Nu este batalia Angliei - este batalia Scotiei, pentru copiii Scotiei, pentru nepoti si generatiile care vor veni. Vom castiga aceasta batalie"

Directorul executiv al campaniei de sustinere a independentei, Blair Jenkins, a cerut taberei sale sa ramana focalizata pe obiectiv: "Chiar daca acest sondaj (YouGov) ne plaseaza usor in fata, alte sondaje arata ca mai avem de facut progrese pentru a castiga". 

Sunday Times sustine, de asemenea, ca regina Elizabeth II "se intereseaza indeaproape" de referendum si a cerut sa fie tinuta la curent zilnic. 

Marile partide britanice, intre care partidul conservator al premierului David Cameron, urmeaza sa dezvaluie un plan ce prevede un transfer de putere catre Scotia.