Elvetienii s-au pronuntat, duminica, intr-un referendum, intitulat "impotriva imigratiei de masa", in special a cetatenilor din Uniunea Europeana. Decizia ar putea duce la un conflict cu Bruxelles-ul, noteaza AFP.

Referendumul, organizat la initiativa partidului UDC (dreapta populista) a obtinut majoritatea dubla necesara pentru a fi aprobat, respectiv majoritatea cantoanelor si majoritatea alegatorilor.

Elvetienii voteaza de patru ori pe an pe diverse teme, fie ca este vorba despre interesul national, cantonal sau comunal, conform sistemului de democratie directa din Elvetia.

Daca va castiga tabara care sustine aceasta idee, atunci va fi "haos", potrivit declaratiilor profesorului de Stiinte Politice din Geneva, Pascal Sciarini, deoarece relatiile dintre Elvetia si UE risca sa fie complet reevaluate.

Elvetia este o tara mica, avand opt milioane de locuitori, care nu face parte din UE, in timp ce este inconjurata complet de tari membre UE. Legata prin acorduri bilaterale cu UE, negociate aspru timp de cinci ani, Elvetia a acceptat sa isi deschida piata muncii pentru cele 500 de milioane de persoane active din UE. In momentul intrarii in vigoare a libertatii de circulatie, care s-a facut progresiv din 2002, autoritatile au afirmat ca nu vor veni decat 8.000 de persoane pe an, maxim.

De fapt Elvetia, cu sanatatea sa economica insolenta, care se distinge clar de zona euro, primeste 80.000 de persoane care vin sa munceasca, ceea ce provoaca nemultumirea partidului UDC (dreapta populista), cel mai important din Parlamentul elvetian. Acest partid se afla la originea referendumului, deoarece a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru organizarea unei astfel de consultari, prevazute in sistemul politic elvetian, bazat pe democratia directa.

Daca va castiga tabara care sustine referendumul, Elvetia va stabili cote si contingente in functie de nevoile in materie de imigratie, un sistem aflat in functiune inainte de acordurile bilaterale cu UE.

Guvernul elvetian, majoritatea partidelor politice si patronatul s-au pronuntat categoric imptoriva referendumului.
Potrivit lor, sa pui capat imigratiei ar insemna sa sfarsitul prosperitatii elvetiene. Bruxelles-ul a anuntat deja ca daca Elvetia pune capat acordurilor de libera circulatie, toate celelalte acorduri care leaga Berna de UE vor fi denuntate.

Sustinatorii referendumului, in frunte cu UDC, au replicat spunand ca este vorba despre o problema de suveranitate nationala si ca tara nu trebuie sa se plieze pe dictatul european.

In plus, UDC apreciaza ca aceasta imigratie masiva europeana constatata in ultimii ani este cauza a numeroase probleme cu care se confrunta elvetienii, cum ar fi transporturile in comun supraaglomerate, penuria de locuinte, peisaje desfigurate de constructii. Imigratia a devenit de-a lungul anilor un subiect problematic in Elvetia. Pentru a raspunde partial protestelor unei parti a populatiei pe acest subiect, Guvernul a adoptat masuri care sa faca mai dificil accesul la ajutoare sociale pentru nou-venitii europeni.

In 2013, strainii reprezentau 23,5% (1,8 de milioane de persoane) din populatia Elvetiei. Inaintea acordurilor de libera circulatie cu UE, existau aproximativ 20% straini in Elvetia. In prezent, dintre acesti straini, 1,2 milioane provin din UE-27 sau AELS. Italienii si germanii sunt cei mai numerosi, cu 291.000 si, respectiv, 284.200 de cetateni. Ei sunt urmati de portughezi (237.000) si francezi (104.000). Acestor straini li se adauga, potrivit UDC, locuitorii de la frontiera, care reprezinta in regiunea Arc Lémanique, in jurul Lacului Léman, aproximativ 113.000 de persoane, in Ticino 60.000, la fel ca si in regiunea Basel.