Stirile despre intalnire au facut ca moneda turceasca sa castige teren luni, in fata dolarului american, dar nu suficient incat sa recupereze pierderile recente. De-a lungul lunii trecute, lira turceasca a inregistrat cel mai puternic declin in fata dolarului, fara a sta mai bine nici in raport cu euro.

Actiunile tarii au inregistrat si ele lovituri in ultima perioada, coruptia din sectorul public continuand sa sperie investitorii. Politia are pana acum in vedere cativa suspecti, inclusiv fiii a trei ministri, un primar si directorul executiv al unei importante banci de stat.

Investigatiile pun insa in dificultate guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan, chiar inaintea alegerilor nationale din august.

Intalnirea de marti vine la o saptamana dupa ce banca centrala a decis sa stabilizeze rata dobanzilor la 7,75%. In cadrul intrevederii, vor avea loc “discutii asupra evenimentelor recente si se va vorbi despre masurile politice necesare pentru stabilizarea preturilor”, potrivit unui comunicat emis de banca.

Economistii sunt de parere ca banca centrala urmeaza sa pregateasca niste schimbari prin care sa inaspreasca politicile monetare si sa ajute astfel lira. Potrivit economistului William Jackson, de la Capital Economics, Turcia nu traverseaza o perioada deloc buna, mai ales ca increderea in banca centrala nu este la cote imbucuratoare.

Pe langa lira turceasca, si alte monede din tarile emergente, precum peso in Argentina si rupia indiana, au fost afectate de deciziile Rezervei Federale, Bancii Angliei si Bancii Japoniei, care si-ar putea retrage stimulii folositi ca sa isi ajute propriile economii.