"Sunt încrezător că vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabilă şi vor permite Greciei să aibă acces pe piaţă prin propriile mijloace", a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuală a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), potrivit Agerpres.

Acest consiliu, compus din miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES și va începe reuniunea Eurogrupului dedicată Greciei.

Datoria publică a Greciei, ţară care a beneficiat de trei programe de asistenţă în ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atât autorităţile de la Atena cât şi instituţiile creditoare consideră că este necesară o restructurare pentru a o face sustenabilă în viitor, o iniţiativă la care se opune însă Germania.

Pentru a încheia definitiv cel de al treilea program de asistenţă, care a pus la dispoziţia Greciei sume totale în valoare de 86 de miliarde de euro, miniştrii de Finanţe din zona euro trebuie să îşi dea aprobarea pentru cea de a patra revizuire a programului de asistenţă, în condiţiile în care Atena a îndeplinit cele 88 de acţiuni care i s-au impus anterior.

Grecia, țara problema a zonei euro, a primit, începând cu 2010, trei pachete de ajutor financiar pentru a împiedica intrarea staului în incapacitate de plată. Suma primită în total se ridică la 310 miliarde de euro, respectiv 360 de miliarde de dolari. Pachetele de ajutor financiar au venit fie de la statele din zona euro, fie de la FMI.

Primul pachet de bailout a fost în valoare de 73 de miliarde de euro. A urmat al doilea, în 2012, când Grecia a pimit 150 miliarde de euro, iar ultimul, acordat la mijlocul anului 2015, a fost în valoare de 86 de miliarde de euro.

Jurnaliștii de la Quartz remarcă faptul că ultimul program de finanțare este pe cale să se încheie în urmatoarele două luni, însă problemele Greciei rămân.

Pentru a înțelege câți bani a primit Grecia pentru a evita falimentul, iată câteva comparații:

- Cele trei pachete de finanțare sunt cât întreaga economie a Hong Kong-ului, care a fost de 340 miliarde de dolari, în 2017, sau a Malaysiei, de 337 mld. dolari;

- Finanțarea pentru Grecia a depășit economia Danemarcei, care în 2017 a fost de 330 miliarde de dolari;

- Mai mare decat valoarea de piață a unor giganți americani precum ExxonMobil (340 mld. dolari), Johnson & Johnson (327 mld. dolari) și Bank of America (298 mld. dolari;.

- Reprezintă jumătate din bugetul de apărare a SUA, care ajunge la 700 mld. dolari în acest an;

- Este de două ori mai mare ca bugetul pentru sănătate al Marii Britanii.