In prezent, Polonia este una dintre tarile europene care se confrunta cu un deficit accentuat de forta de munca, din cauza plecarilor in strainatate, dar si a unor politici guvernamentale de reducere a varstei de pensionare si a salariilor inca mici, comparativ cu cele din Europa de Vest, scrie Bloomberg.

Potrivit Eurostat, Polonia are una dintre cele mai scazute rate ale somajului din UE, respectiv 5,3%, nivel minim din 1991, cand economia trecea printr-o profunda tramsformare dupa perioada comunista.

Ne apropiem de un nivel de care nu suntem deloc fericiti si de care Guvernul ar trebuie sa inceapa sa se ingrijoreze, in contenxul mentinerii cresterii economcie”, a declarat Jaroslaw Janecki, economist sef la Societe Generale, in Varsovia.

Potrivit statisticilor oficiale, mai mult de 2 milioane de polonezi au plecat la munca in strainatate dupa intrarea tarii in UE, in 2004. Desi numarul celor care ar vrea sa plece si ei in strainatate a mai scazut in ultimii ani, tot a ramas aproape de 3 milioane, iar dintre acestia 40% au varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani.

De asemenea, populatia cu varsta de munca din Polonia este in continua scadere, la 56,3% in 2016, de la 56,5%, in 2015, cu doua puncta procentuale sub media UE. Iar numarul de persoane inactive este estimate la 5,5 milioane.

Banca centrala, pe de alta parte, estimeaza ca aproximativ 80.000 de persoane vor iesi din campul muncii in acest an, odata cu reducerea varstei de pensionare, care intra in vigoare in 2017. De asemenea, imbatranirea si scaderea populatiei contribuie la deficitul de forta de muca din piata. La fiecare 100 de angajati, Polonia are 28 de pensionari, iar acest numar se va dubla pana in 2050.

Polonia spera sa atraga 30.000 de locuri de munca din Marea Britanie, dupa Brexit

Guvernul de la Varsovia a a anuntat recent ca Polonia va atrage anul acesta 30.000 de locuri de munca britanice in domeniul furnizarii de servicii, deoarece cel mai mare membru al UE din Est vrea sa atraga companiile care iau in considerarea parasirea Marii Britanii dupa iesirea tarii din UE.

Dupa ce doua milioane de polonezi au plecat sa lucreze in Regatul Unit si in alte state din Europa Occidentala, Guvernul de la Varsovia incearca sa-i aduca inapoi.

Mateusz Morawiecki, adjunctul premierului polonez, a anuntat luni un plan de 1.000 de miliarde de zloti (245 de miliarde de dolari) pentru a face economia mai inovativa si mai putin bazata pe investitiile externe.

Autoritatile poloneze au discutat anul trecut cu peste 30 de companii din sectorul serviciilor financiare si din alte domenii in legatura cu mutarea fortei lor de munca din Marea Britanie dupa Brexit, a explicat Morawiecki.

Acesta a adaugat ca “polonezii se indreaptau spre Londra, acum companiile din capitala Marii Britanii isi vor reloca forta de munca in Polonia”. Guvernul a primit informatii referitoare la planurilor mai multor companii privind investitii in Polonia.

Tara a reusit sa atraga multe firme din domeniul furnizarii de servicii, care aveau anul trecut 212.000 angajati si intentioneaza sa ajunga la 300.000 in 2020. Printre numele mari sunt International Business Machines Corp (IBM) si Cisco Systems Inc. In industria serviciilor financiare, banca elvetiana UBS AG detine la Cracovia unul din cele doua hub-uri globale.