Oficialii si fermierii locali l-au avertizat pe Abbott ca viziunea sa mareata va ramane doar la stadiul de plan, daca nu va permite tarilor precum China si Indonezia sa investeasca acolo. Desi inaintea alegerilor din 7 septembrie premierul promisese ca va ramane deschis unor astfel de propuneri, saptamana trecuta guvernul condus de el a refuzat achizitia GrainCorp, un producator local de cereale, de catre SUA, contra sumei de doua miliarde de dolari, ceea ce ii va amana si mai mult planurile.  

"Politica sta in calea bunului-simt. Nu e ca si cum cei din Indonezia sau chinezii ar pune o franghie in jurul pamantului respectiv si ni l-ar fura de sub nas", spune Ian McBean, de 82 de ani, care a organizat luna trecuta o intalnire cu potentiali investitori pentru proprietatea sa de vite.  

Avand in vedere ca popularitatea lui Abbott este intr-o scadere semnificativa chiar de la inceputul mandatului sau, s-ar putea ca in cele din urma sa trebuiasca sa fie nevoit sa renunte la planul de a-si transforma tara intr-o veritabila cantina pentru asiatici.

Sub presiunea celorlalti, premierul ar putea sa cedeze si sa aleaga varianta mai prudenta prin care sa pastreze un control cat mai strict asupra pamanturilor din Australia si, implicit, asupra sursei de hrana a tarii.   

Australia are un rating AAA, ceea ce inseamna ca este privita drept una dintre cele mai sigure natiuni pentru investitii de catre agentiile de rating, dar si de catre companii, care analizeaza riscurile asociate cu imprumuturile efectuate de guvern. In plus, datoria totala a tarii, ca procentaj din PIB, este relativ mica daca e sa o comparam cu a altor economii dezvoltate.    

Potrivit Fondului Monetar International, este de asteptat ca datoria Australiei sa ajunga undeva la 30% anul acesta. Prin comparatie, Marea Britanie se confrunta cu o datorie publica de 92%, iar Statele Unite ale Americii stau si mai prost, cu un procent de indatorare de 106%.     

Insa australienii nu se culca pe o ureche, iar Joe Hockey, de la Trezoreria Australiei, sustine ca guvernul este cat se poate de determinat sa tina nivelurile de indatorare in niste limite rezonabile.    

"Nu ne vom permite sa ajungem intr-o pozitie ca cea in care se afla acum Statele Unite, acolo unde este o nesiguranta majora privind capacitatea tarii de a se sustine prin mijloace proprii", a declarat reprezentantul Trezoreriei, pentru Australian Broadcasting Corporation.    

Intre timp, Australia incearca sa obtina bani si dintr-un program de acordare a vizelor contra unei sume de bani. Acesta a fost lansat in noiembrie 2012 si se adreseaza celor cu venituri substantiale, fiind necesare investitii initiale de 4,7 milioane de dolari, care se pot duce spre obligatiuni guvernamentale, proiecte de infrastructura sau companii private. Dupa trei luni se obtine o o viza de investitor, iar dupa alti patru ani, detinatorii pot depune cerere pentru rezidenta permanenta. De la demararea programului pana in luna mai au fost depuse peste 170 de cereri.

Avantajele includ un sistem de sanatate gratuit, acces liber in peste 160 de tari si, bineinteles, celebrele plaje australiene, considerate drept unele dintre cele mai bune din lume.

Taxa pe venit este insa de 45%, iar orasele din tara, desi desemnate in numeroase randuri drept cele mai bune in care sa traiesti, sunt, de asemenea, si printre cele mai scumpe.