In 2007 Cristi a imprumutat de la o banca din Spania 300.000 de euro, ca sa-si cumpere un apartament cu trei camere. Lucra in constructii, castiga bine, si nu s-a gindit ca vor veni zile negre. N-a mai avut de lucru, iar rata i s-a dublat, ajungand la 2000 de euro. Practic a fost fortat sa predea casa.

Locuinta, evaluata la doar 150.000 de euro, a acoperit doar jumatate din datorie: "Am ramas cu 150.000 datorie, la care banca in tot acest timp a mai pus un interes de inca 100.000."

Noua lege ar urma sa-l scape pe Cristi de sumele restante. In Spania, sunt 250 000 de romani cu datorii in banci.

Daniel Tecu, presedinte FADERE: "Mii dintre acesti romani s-au trezit in imposibilitatea de a lucra si n-au mai putut plati creditele in banci, riscand astfel sa ramana fara case si fara sa mai poata lucra legal."

Decretul aprobat de guvernul spaniol ii scuteste de plata datoriilor pe toti cei care au venit anual, per familie, mai mic de 22,365 de euro. Raman fara un bun, dar pot sa doarma linistiti noaptea si sa o ia de la zero.

Sorin Vasile, roman Spania: "E greu, mai ales si cu doi copii sa supravietuiesti in asemenea conditii e dificil".

In Romania, cei care au datorii sunt urmariti toata viata de bancile care vor sa-si recupereze banii. Oamenii nu pot fi iertati daca-si predau locuinta, desi in Parlament exista inca de anul trecut un proiect blocat, care prevede acest lucru. La noi, dupa vanzarea casei, oamenii sunt obligati sa faca rost si de restul banilor, daca proprietatea vanduta nu mai acopera creditul luat.

Prevederi asemanatoare cu cele din Spania exista si in Statele Unite. Au contribuit insa la declansarea crizei imobiliare din 2007. Atunci, cei mai multi dintre datornici au preferat sa-si predea locuintele bancilor, dupa ce s-au devalorizat brusc.