Acum, specialistii danezi vor sa ne ajute sa ridicam standardele din educatia romaneasca si impreuna cu reprezentantii Facultatii de Psihologie de la Universitatea Bucuresti au deschis in capitala un centru de consiliere.

Specialistii danezi vor sa-i invete pe dascalii romani cum sa transmita elevilor dragostea pentru carte. Tinerii vor putea sa studieze in Danemarca si vor fi indrumati catre universitatile unde se pot specializa. Chiar si cadrele didactice cu experienta pot incheia parteneriate ca sa afle secretele sistemului danez.

''Este distractiv la scoala!'' Acesta este motto-ul sistemului educational danez, unde copiii se simt la scoala de parca ar fi acasa. Primesc note abia la finalul clasei a IX-a, iar competitia intre ei nu este incurajata.

In Romania in schimb, calificativele ii departajeaza pe elevi inca din clasa intai. Danezii spun ca este important ca elevii sa fie motivati, nu plictisiti si speriati ca nu pot merge mai departe.

Acolo, cele mai multe activitati se desfasoara in aer liber, in clasa se intra fara pantofi, iar copiii stau mai mult pe jos decat in banci.

Despre eficienta predarii daneze vorbeste si Roxana, care se specializeaza acum la o facutate de acolo: ''Am invatat un lucru acolo: ca nu exista intrebari proaste. Am plecat de aici cu ideea ca decat sa spui ceva gresit, mai bine nu spui. Acolo mi-au zis ca daca nu stim raspunsurile, le gasim impreuna.''

Si profesorii sunt remunerati pe masura pentru performantele la catedra. Un debutant danez primeste 3.500 de euro pe luna, iar unul din Romania nici macar 200 de euro.