Parlamentul de la Seul a adoptat o lege care reduce programul de lucru pentru sud-coreeni, după înmulțirea alarmantă a deceselor premature cauzate de prea multă muncă.

Park Hyun Suk a rămas văduva la numai 50 de ani. Într-o zi din 2017, soţul ei a plecat la serviciu şi nu s-a mai întors. A suferit un atac de cord fatal, iar certificatul medico-legal recunoaşte că decesul a avut legătura cu munca.

Park Hyun Suk, văduvă: “Făcea parte din generaţia baby boom, pentru care munca multă este datoria bărbatului care îşi întreţine familia”.

Femeia nu îl blamează pe angajator pentru că soţul ei muncea 60 de ore pe săptămână, deşi era cardiac. Ştie că problema e mult mai amplă şi s-a înscris într-un grup creat de rude ale unor sud-coreeni cărora munca în exces le-a provocat sfârşitul prematur.

O nouă lege încearcă să schimbe situaţia, reducând numărul maxim de ore de muncă permise de la 68 la 52 pe săptămână.

Parlamentarii spera ca noua lege va inspiră o nouă atitudine faţă de muncă şi va permite un echilibru între viaţa personală şi munca. Cei de la primărie au făcut un pas înainte simbolic: în serile de vineri sting toate luminile din clădire pentru a-i sili pe angajaţi să-şi înceapă zilele de repaus.

Într-o companie de telecomunicaţii un clopoţel anunţa insistent sfârşitul programului de lucru. Şi e doar primul semn.

Mentalitatea nu se va schimba peste noapte. Mulţi se plâng ca, în conformitate cu legea nouă, nu ar avea timp să-şi facă treaba.

Un studiu arata că numai Posta din Coreea de Sud ar avea nevoie de încă 2 mii de oameni pentru că angajaţii să simtă o diminuare a stresului.