"Austeritatea bugetara (...) a afectat in mod disproportionat drepturile grupurilor celor mai vulnerabile, in particular ale tinerilor, ale persoanelor in varsta si romilor", a conchis Nils Muiznieks intr-un comunicat, la finalul unei vizite de trei zile in Portugalia, scrie AFP, preluat de Mediafax.

"Este esential sa fie incluse drepturile omului in strategiile economice si mai ales intr-un context de austeritate sa nu fie uitati cei mai vulnerabili", a precizat comisarul CoE.

"Trebuie schimbata politica daca vedem ca efectele asupra grupurilor precare sunt disproportionate", a adaugat el.

Afectata de criza datoriilor, Portugalia a obtinut in mai 2011 un ajutor din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International in valoare de 78 de miliarde de euro. In schimb, statul aplica o politica de austeritate fara precedent care a agravat recesiunea si a provocat o crestere a ratei somajului care depaseste in prezent 15%.

In acest context, "neglijenta" fata de persoanele varstnice si copii risca sa se agraveze, a avertizat Muiznieks, subliniind ca potrivit informatiilor pe care le-a primit "un numar tot mai mare de copii din Portugalia renunta la scoala pentru a-si gasi un loc de munca si a-si ajuta familia".

"Am incurajat Guvernul sa ia masuri (...) pentru a evita o reaparitie a exploatarii copiilor la munca", a precizat el.
Comisarul si-a exprimat ingrijorarea privind impactul asupra celor 40.000-60.000 de romi din Portugalia, care "continua sa faca obiectul segregarii si discriminarii".
"Este esential nu numai sa ajutam romii, ci si sa combatem prejudecatile si stereotipiile din randul populatiei", a subliniat el.

Comisarul a salutat insa eforturile Guvernului in special in ceea ce priveste implementarea, anul trecut, a unui program de "urgenta sociala" pentru a preveni efectele crizei financiare.