Potrivit unui studiu recent, Danemarca este tara cu cea mai buna calitate a vietii. Cu un acces excelent la servicii de sanatate si la educatie, cu un PIB pe cap de locuitor dintre cele mai ridicate din Europa si cu drepturi si libertati garantate de stat, Danemarca poate fi considerata tara de vis in care oricine ar vrea sa traiasca.

Cu toate acestea, ministrul danez de Finante, Kristian Jensen, spune ca tara sa se confrunta cu un deficit puternic de specialisti, caruia economia trebuie sa-i faca fata, scrie Bloomberg.

Danemarca a inasprit, in ultimii ani, legislatia pentru a se apara de valul de migranti veniti din Orientul Mijlociu, insa reversul medaliei este ca aceasta tine departe si talentele care veneau din Europa si care aduceau plus valoare pe puata muncii, fapt care a generat o criza acuta de specialisti.

O parte din problema, in opinia ministrului, este aceea ca, in ultima perioada, s-a indus ideea ca Danemarca a devenit o tara mai putin primitoare pentru imigranti.

Presa locala a oferit de-a lungul vremii numeroase exemple despre inasprirea legislatiei referitoare la imigratie si despre strainii care traiesc aici, cel mai recent fiind acela al unui astrofizician danez care nu poate locui in tara natala cu sotia sa de nationalitate americana.

“Incercam sa imbunatatim perceptia pe care o au strainii despre Danemarca si sa inlaturam orice neintelegere. Intentia Guvernului este sa atraga cat mai multi specialisti in Danemarca”, a declarat Jensen, intr-un interviu.

Dar eforturile tarii de a comunica politicile sale in privinta imigratiei nu functioneaza intotodeauna. Celebra “lege a bijuteriilor”, care permite autoritatilor daneze sa confiste bunurile de valoare de la cei care cer azil, este un exemplu care tine strainii departe de Danemarca.

Pe de alta parte, spune ministrul de Finante, Danemarca este in situatia singulara in care populatia nu doreste taierea taxelor, pentru facilitarea accesului pe piata muncii.

Ar fi foarte simplu sa reducem taxele, pentru a creste accesul pe piata muncii, insa danezii nu sunt in favoarea unei astfel de politici. Probabil ca Danemarca este singura tara din lume in care politica reducerii taxelor nu este populara”, a spus Kristian Jensen.

Economia daneza s-a chinuit sa-si revina in ultimii ani, de pe urma prabusirii pietei imobiliare si a crizei financiare globale din 2008. Guvernul prognozeaza o crestere de 1,7% in acest an si in 2018, dupa ce economia a avansat cu doar 1,3%, in 2016.