Ratingul Croatiei a fost adus la nivelul Ungariei si Irlandei, potrivit Moody’s.

Agentia a revizuit perspectiva ratingului Croatiei de la negativa la stabila, considerand ca este putin probabil ca pozitia finantelor publice si a datoriilor sa se inrautateasca in continuare.

Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Croatiei in catogoria "junk" in decembrie. Fitch Ratings a mentinut in noiembrie ratingul Croatiei la BBB-, cel mai redus nivel din categoria recomandata investitiilor.

"Capacitatea guvernului de a reechilibra economia prin exporturi este limitata. Aderarea la Uniunea Europeana in iulie 2013 este o evolutie pozitiva, chiar daca mediul economic european dificil si inertia guvernului in privinta reformelor vor limita probabil beneficiile", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Croatia traverseaza a doua recesiune din ultimii doi ani, in urma masurilor de austeritate si a scaderii investitiilor pe fondul crizei europene a datoriilor.

Guvernul a anticipat in decembrie ca deficitul bugetar din acest an va atinge 3,1% din PIB, din cauza serviciului datoriilor si a contributiei la bugetul UE.

Guvernul prognozeaza pentru 2013 o crestere economica de 1,8%, in timp ce FMI anticipeaza un avans de numai 0,75%, dupa o contractie de 1,5% in 2012.