El a atras atentia, insa, ca trebuie facute demersuri in acest sens din timp.

“Deja au inceput batalia intre restul statelor membre privind cine ce apuca din ce avea Marea Britanie institutii europene sau alte, de exemplu, exista Agentie Europeana a Medicamentului de care suntem si noi interesati, noi nu avem nicio agentie europeana”, a declarat Theodor Stolojan, citat de News.ro.

“Suntem si noi un pretendent, dar au aparut si alti pretendenti la aceasta agentie europeana”, a adaugat el.

Informatia a fost confirmata si de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. El a subliniat ca Romania are atuul foarte mare ca nu are nicio agentie europeana.

Marea Britanie, ca centru financiar, este si centru de clearing pentru tot ce inseamna operatiuni financiare cu derivate pentru intreaga Uniune Europeana, deci orice operatiune cu derivate care se face la Sibiu are clearingul din Marea Britanie”, a spus Marinescu.

Agentia Europeana a Medicamentului are 900 de angajati si supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in UE, o piata cu peste 500 de milioane de consumatori.

Milano, dar si Viena si Amsterdam si-au exprimat deja intentia de a atrage aceasta agentie, care aduce beneficii economice importante pentru orasul-gazda. Astfel, angajatii sunt platiti de UE, iar orasul unde se afla sediul incaseaza venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. In plus, organizatorii de conferinte, dar si hotelurile pot avea de castigat.

In ceea de priveste European Banking Agency, aflata in prezent tot la Londra, Spania si Franta si-au exprimat dorinta de a o gazdui dupa Brexit.