Potrivit ziarului, compania ucraineana Naftogaz "se angajeaza sa plateasca in avans catre Gazprom, in martie, achizitii care acopera consumul tarii. Gazprom garanteaza tranzitul achizitiilor de gaze naturale ale UE si va livra la punctele stabilite de cele doua parti pana la 114 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi Ucrainei, in baza platilor primite in avans", se arata in acordul publicat dupa mai multe ore de negocieri, la Bruxelles, sub egida vicepresedintelui CE Maros Sefcovic insarcinat cu Energia.

Rusia si Ucraina au reluat luni, la Bruxelles, intr-o atmosfera mai degraba tensionata negocierile sub egida CE, cu scopul de a prelungi acordul in domeniul gazelor naturale incheiat in toamna si care expira la sfarsitul lunii.

Naftogaz, compania publica ucraineana a acuzat luni compania omologa rusa Gazprom ca nu i-a livrat toate gazele pe care le-a platit. Kievul s-a plans deja ca o parte a gazelor a fost livrata zonelor din estul Ucrainei, aflate sub controlul rebelilor prorusi, livrari pentru care Moscova i-a prezentat factura luna trecuta.

Vladimir Putin a evocat personal o sistare a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, cu riscul de a perturba restul Europei, in cazul in care factura nu era platita in acest weekend, insa negociatorii nu au evocat aceasta eventualitate luni, la Bruxelles, precizeaza Les Echos.

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, care reprezinta Moscova la aceste negocieri, a avertizat Kievul, care are de-acum obligatia sa plateasca gazele naturale in avans, ca ar putea sa-si epuizeze creditul inca de la sfarsitul acestei saptamani. Naftogaz a platit 15 milioane de dolari in weekend.

UE achzitioneaza anual aproximativ 130 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia, dintre care jumatate - reprezentand 15% din consum - tranziteaza Ucraina catre Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania.

Pe de ata parte, Vladimir Putin, Petro Porosenko, François Hollande si Angela Merkel au discutat luni seara la telefon despre situatia din Ucraina, in special despre armistitiu si dosarul gazelor.

O relativa acalmie s-a inregistrat in ultimele zile in estul Ucrainei, la doua saptamani de la intrarea in vigoare a primei faze a acordului Minsk II, sub egida presedintilor rus, ucrainean si francez si a cancelarului german.